2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Kockázati tőke: a hitelválság forgószele már itt van

A Deloitte legújabb közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérése szerint a globális kockázati tőke- és hitelpiacok lejtmenete nyomán meggyengült a befektetői bizalom. Ezzel együtt erősödik a verseny, a cégek a jobb üzletekért viaskodnak.
2008. március 13. csütörtök 15:16 - Hírextra

A felmérés legfontosabb megállapításai, egyfelől, hogy a bizalom a globális piacokkal párhuzamosan csökkent. Romlott - bár a legtöbb válaszadó szubjektív véleménye szerint változatlan maradt - a gazdasági klíma és a hitelfinanszírozás elérhetősége az augusztusi adatokhoz képest. Kisebb összegű kockázati tőke ügyletekre számíthatunk

Az index 2007. áprilisában érte el eddigi legmagasabb értékét, 146 pontot. A 104 pontra való csökkenés 2007. októberében a globális befektetési hangulatra adott válaszként értelmezhető. Ez azonban várhatóan nem fogja érinteni a régió befektetési aktivitását.

"A felmérés befejezése óta ismét növekszik a hozzánk forduló kockázati tőke alapok száma, bár az is nyilvánvaló, hogy a bankok mára sokkal óvatosabbá váltak, és nagyobb figyelmet fordítanak a kivásárlási lehetőségek alapos átvilágítására", mondta el Brad Quayle, a Deloitte Magyarország tanácsadó partnere. "A kockázati tőke alapok és a pénzügyi befektetők aktívan részt vesznek számos jelentős privatizációs eljárásban is, például a prágai repülőtér és a BH Telekom (a boszniai telefontársaság) tervezett magánosításában."

Erősödik a verseny

A közép-európai kockázati tőke bizalmi index egy Közép-Európával foglalkozó befektetési szakemberek körében elvégzett kérdőíves felmérésen alapul. Októberben egyenlő volt az optimista és pesszimista válaszadók aránya. A résztvevők 18%-a számít a régió gazdasági klímájának romlására, és ugyanennyien várnak javulást is. Ugyanakkor a résztvevők 64%-a nem számít változásra. A válaszadókat jobban aggasztotta a hitelfinanszírozás hiánya (46%).

Másrészről a Kockázati tőke felmérés növekedést mutatott ki az olyan alapok érdeklődésében, amelyek eddig nem vettek részt rendszeresen a közép-európai eseményekben, ez pedig erősödő versenyt jelez. Például a Deloitte a közelmúltban adott tanácsokat a Columbia Capitalnak, az M/C Venture Partnersnek és az Innovának a GTS Central Europe regionális telekom társaság kivásárlása során, amelynek leányvállalata a magyar GTS Datanet is.

A felmérés tanúsága szerint októberben a válaszadók mindössze 9%-a számított a gazdasági aktivitás csökkenésére a régióban, ennek háromszorosa várta az aktivitás erősödését, és 64%-a vélekedett úgy, hogy ez az érték változatlan marad. A fentiekhez hasonlóan a válaszadók 9%-a mondta, hogy az eladások (tőkekivonások) aránya növekedni fog, ami az augusztusi érték fele. Másrészről a válaszadók 64%-a gondolja úgy, hogy a vételek száma fog növekedni, ami csak jelentéktelen csökkenés az augusztusi 68%-hoz képest.

Alacsony aktivitás itthon

Magyarországon a kockázati tőke alapok aktivitása alacsony maradt: az egyetlen jelentős tranzakció a Gulliver csoport KBC Private Equity általi felvásárlása volt.

"Közép-Európában egy két éves, erős bizalommal jellemezhető időszakot követően az alapkezelők várhatóan kevésbé lesznek kaphatók szindikált tranzakciókban való részvételre, ugyanakkor nagyobb valószínűséggel fognak a saját befektetéseikre és tranzakcióikra összpontosítani. Mivel megnehezedett az akvizíciós hitelfelvétel, az alapkezelők egyre kevésbé hajlandóak mások döntéseire hagyatkozni."

A Deloitte kockázati tőke bizalmi indexe

A bizalmi index a Közép-Európával foglalkozó kockázati tőke szakemberektől kapott válaszokon alapul. Az index a tíz kérdésből álló kérdőív első hét kérdésére adott válaszokból áll össze. Minden időszakra kiszámításra kerül a pozitív válaszok összes pozitív és negatív válaszhoz viszonyított arányának átlaga. Ezt az átlagot hasonlítjuk az alapidőszakhoz, 2003. tavaszához.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását