2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lapot kéne alaptani, ó Hatvany, ó Hatvany

Egy zsidó család négy generációjának történetén keresztül a magyar liberalizmus nagy korszakáról fest hiteles képet Hatvany Lajos író, kritikus, irodalomtörténész, mecénás monumentális nemzedékregénye, amelyet Urak és emberek címmel jelentet meg hosszú id
2007. december 18. kedd 09:21 - Hírextra
Az először 1927-ben kiadott háromrészes regényfolyam első kötetének alcíme: Zsiga a családban. A zsidó kereskedőcsaládból származó, irodalompártolói tevékenységéről ismert arisztokrata szerző önéletrajzi elemekkel átszőtt regénye az 1790-es évekig repíti vissza az olvasót - írta az MTI-hez eljuttatott összegzésében a kiadó.

A dokumentum erejű trilógia első részében a történet II. József idejében kezdődik, az olvasó e kortól válik tanújává egy nagy családi vagyon megszerveződésének, a társadalmi felemelkedés felemás útjának, és az asszimiláció kettősségének.

A főszereplő család első tagja, Náthán fia Simon szegény, árva, magyarul nem beszélő, pajeszos-kaftános-szakállas zsidó fiúként érkezett Magyarországra. Az 1930-as évek derekán dédunokája, Bondy Zsigmond már az ország egyik legnagyobb iparmágnása volt.
Az Ulpius-ház Könyvkiadó a XX. század első felének sikeres, de mára méltatlanul elfeledett regényeit bemutató Ulpius-Anno sorozatban jelentette meg Hatvany Lajos kötetét.
Az 1880-tól 1961-ig élt mecénás a hatvani cukorgyár egyik tulajdonosa, Deutsch Sándor fiaként látta meg a napvilágot. A tulajdonos unokatestvéreket - Deutsch Sándort, Józsefet és Bélát - 1908-ban királyi adománylevél emelte bárói rangra, családnevük elé kapták a "hatvani" nemesi előnevet. Hamarosan családnevüket is erre magyarosították, s nemesként a vezetéknevet "y"-nal írhatták.

A fiatal Hatvany báró a Freiburgi Egyetemen tanult, miközben gyakran látogatott Angliába és Franciaországba. A Párizsban megismert, új kritikai szemléletet próbálta meghonosítani a magyar irodalmi életben. Hazatérése után "lelke" és anyagi támasza lett a megalakuló Nyugatnak, és barátjához, Ady Endréhez hasonlóan irodalmi körökben is képviselte a demokratikus forradalom eszméit - írta az Ulpius-ház.

A Tanácsköztársaság kikiáltását már emigrációból figyelte, később a Horthy-hatalomátvétel ellen is tiltakozott. Mindeközben megírta a század szépirodalmának egyik legérdekesebbnek tartott, dokumentum erejű nagyregényét, az Urak és embereket.

A regényfolyam első része Zsiga a családban címmel 1927-ben éppen akkor jelent meg, amikor Hatvanyt forradalmi múltja miatt letartóztatták és elítélték. A magyarországi közéletben uralkodó állapotok, valamint a gyűlölködő és botrányos kritikai fogadtatás annyira elkedvetlenítette az írót, hogy a regény ígért folytatását már nem adta közre, sőt szóbeli nyilatkozataiban tagadta a kötetek létezését.

Gazdag írói hagyatékának feldolgozása közben, a 60-as években került elő a folytatás: a Zsiga az életben, amely nyomdára kész állapotban volt már Hatvany bebörtönzése idején is, és csonkán ugyan, de csonkaságában is befejezetten a trilógia harmadik része, a Zsigmond a kastélyban.
Az Ulpius-ház Könyvkiadó a jövő évre tervezi a trilógia második és harmadik részének megjelentetését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását