2024. április 28. - Valéria

Zenével gyógyulnak

A Gézengúz Alapítvány zeneterápiás foglalkozásokat vezetett be a sérült kisgyermekek korai fejlesztésével foglalkozó budakalászi központjában - a hangszereket a Segíthetek? MOL Gyermekgyógyító Programnak köszönhetik.
2008. március 12. szerda 16:47 - Hírextra

A Gézengúz Alapítvány azért nyújtotta be tavaly pályázatát, mert zenei programmal kívánta bővíteni terápiás kínálatát. A támogatás segítségével elektromos zongorát és más hangszereket szereztek be, valamint nemzetközi képzettséggel és tapasztalatokkal is rendelkező zeneterapeutát tudnak alkalmazni a foglalkozások során.

A terápián születési károsodott, 2-8 éves gyermekek és családjaik - többnyire az édesanyák - vesznek részt, mintegy nyolcvanan. Az egyéni és csoportos foglalkozásokra ugyanis a szülők is eljöhetnek, bevonják őket a munkába.

A közös zenélés célja a kommunikációs készség fejlesztése, az önbizalom növelése, az érzelmi sérülések kezelése - fogalmaz az alapítvány vezetője.

A hangadás, a hangkeltés gazdag ingerforrás lehet és örömre ad okot. A zeneterapeuta munkáját pszichológus, gyógypedagógus és művészetterapeuta is segíti.

Arra is gondolnak hogy az egészséges testvérek addig elfoglalják magukat: ők külön foglalkozásokon vesznek részt, amíg a testvér és az édesanya a terápiás órán van.

Mint az MTI munkatársa megtudta, vannak zárt csoportjaik, ezekbe már nem lehet "menet közben" bekapcsolódni, de szerveznek nyílt csoportokat is, ahol tudnak fogadni új gyerekeket.
A jelentkező gyereket neurológus, gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus vizsgálja meg. Kétlépcsős diagnosztika után állapítják meg, hogy milyen kezelésre terápiára van szükség.
A foglalkozásokért fizetni kell. Ezek költsége minden esetben más, függ az állapottól, a kortól, a szociális helyzettől - még kerületen belül is eltér, hogy az ott lakók mekkora támogatást kapnak az önkormányzattól.

A Gézengúz Alapítvány ezért létrehozott egy információs szolgálatot. Egy védőnő már a kezdetekkor megismerkedik a családdal, feltérképezi a helyzetüket és folyamatosan informálja őket minden olyan szociális juttatásról, amelyhez hozzájuthatnak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását