2024. május 5. - Györgyi

Mode a la francaise

A XIV. Lajos korától uralkodó francia divat magyar öltözködéskultúrára gyakorolt hatását mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum következő kiállítása, amely A szépség óhajtása címmel május 22-én nyílik majd.
2008. március 12. szerda 22:16 - Hírextra
Az Öltözködéskultúra az 1700-1815 közötti Magyarországon alcímet viselő tárlaton a barokk, rokokó, klasszicista és empire jegyeket viselő ruhák, cipők, sálak és egyéb kiegészítők kapnak helyet - olvasható az ismertetőben, amelyet a múzeum jelenlegi kiállításaihoz kapcsolódó szerdai eseményen bocsátottak a sajtó rendelkezésére.

A májusban nyíló tárlaton enteriőrök, portrék és tetszetős tárgyak segítségével nem csupán a francia divat magyar viseletre gyakorolt hatását mutatják be, hanem a kor atmoszféráját is a múzeum termeibe varázsolják a szervezők.

A hölgy látogatók például a halcsontos fűző, a férfiak a napóleoni selyem nyakkendő viselésével is megismerkedhetnek, kiállítják a férfi és nő közötti vonzalom jelzésére is használt legyezőket, de díszszablyákat és az egykor divatos extrémitást, a művádlit is bemutatják majd a tárlaton.

A kiállításhoz - amelyet a múzeum öt-hat évvel ezelőtti, nagy sikert aratott tárlata, A szépség dicsérete egyfajta folytatásának szánnak - szabadtéri program is kapcsolódik: a kertben kialakított útvonalakon a kor magyar szerelmi lírájából kap - útvonaltól függően - pajzán vagy szelíd ízelítőt a látogató.
Az augusztus elejéig látható tárlaton a múzeum textilgyűjteményéből színes selyemruhák, francia udvari és magyar díszruha, a XVIII. század végén divatos, görögös, illetve a lenge empire ruhák kerülnek a termekbe.

A Magyar Nemzeti Múzeumban jelenleg két időszaki kiállításra várják a közönséget: a január végén nyílt Hölgyek palettával című tárlatot és a február elején nyílt Családi ezüst - Asztali ezüstök a 18-19. századból című kiállítást március 24-ig láthatják az érdeklődők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását