2024. május 5. - Györgyi

Töröljék el a tiszteletdíjat

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöksége azt javasolja, hogy ne kapjanak tiszteletdíjat az önkormányzati képviselők, csak a jogos és igazolt költségeiket térítsék meg - jelentette be a szövetség főtitkára Salgótarjánban egy fórumo
2008. március 12. szerda 15:28 - Hírextra

A TÖOSZ emellett drasztikusan csökkentené a képviselők számát a tízezer lakos fölötti településeken és a megyei közgyűlésekben - tette hozzá Zongor Gábor, aki az önkormányzati reform vitaanyagát ismertetve beszélt elképzeléseikről.

Mint mondta, a javaslatuk az, hogy 2010-ben vezessék be a változtatásokat a parlamenti választás után, de az önkormányzati választást megelőzően.

Többek között a képviselői tiszteletdíjak csökkentéséről is vita folyik még, a TÖOSZ elnöksége szerint senkinek nem kell tiszteletdíjat kapnia - mondta a főtitkár, hozzátéve: ilyen térítés számos kistelepülésen nincs is, mert nincs rá pénz.

Zongor Gábor ugyanakkor azt is megjegyezte: biztos abban, hogy ez az a pont, amit a politika nehezen fog átvenni, mert azt is be kell látni, hogy "a politikai képviselőknél ez sajátos finanszírozási technológiát jelent". Ettől még az ügyben képviselt következetes álláspontuk helyénvaló - jegyezte meg.

A TÖOSZ éppen a "politikai képviselők", a listán mandátumot szerzettek kiszűrésével csökkentené a 10 ezer lakos fölötti települések képviselő-testületeinek létszámát, hiszen ők meg sem jelennek a választók előtt.

Drasztikusan csökkentenék a megyei közgyűlések létszámát is, de erről elmondta: nem kidolgozott még, hogy hogyan történnének a megyei választások.

A kistelepülések önkormányzataiban nem szűkítenék a létszámot.
A Nógrád megyei polgármesterek hozzászólásaikban úgy vélekedtek, ahol nem vesznek fel költségtérítést a képviselők, ott ne nyúljanak hozzá a létszámukhoz, ráadásul "ez a rendszer mehetne felfelé is", vagyis a parlament is működhetne ingyenesen.

Támogatták azt a TÖOSZ-elképzelést, hogy dönteni kelljen, valaki polgármester- vagy képviselőjelöltként indul-e a választáson, számos példát hozva fel arra, mennyire megnehezítik a testületi munkát a vesztes ellenfelek.

A hét önkormányzati szövetségben nincs egyetértés a kötelező társulásokról. A nógrádi polgármesterek is azt vetették fel, hogy életszerűtlen társulásokba kényszerülnek, s ezek nem is jelentenek költségcsökkentést, mert új vízfejek épültek ki, miközben egyet jelentenek azzal, hogy nincs helyben ügyintézés.

Zongor Gábor elmondta: minden észrevételt beépítenek az anyagukba.
Az önkormányzati reformról a TÖOSZ a május 7-i küldöttgyűlésen alakítja ki végleges álláspontját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását