2024. április 19. - Emma

Itt a láng, hol a láng

Az illetékes kínai társaság cáfolta azt az értesülést, mely szerint május elején nem lehet majd az északi oldalról expedíciót szervezni a Mount Everestre az olimpia láng útja miatt.
2008. március 12. szerda 11:02 - Hírextra

A New York-i székhelyű mounteverest.net internetes portál korábban azt közölte, hogy a kínai hatóságok május 10-ig nem engedélyezik külföldi csoportok csúcstámadását, noha éppen május - és szeptember - a legnépszerűbb hónap az expedíciót indítók körében.

"Mendemondáról van szó. Nem tettünk közzé ilyen értelmű bejelentést. A kínai és külföldi csoportokat egyaránt várjuk, már csak azért is, mert ez minden érintettnek jó. Senkivel semmi gondunk nincs, ha betartják a törvényt és a szabályokat" - jelentette ki az alpinista tevékenységet a térségben felügyelő szervezet elöljárója.

A nepáli alpinista szövetség ugyanakkor múlt szeptemberben arról adott hírt, hogy a kínai hatóságok megszigorították a Tibeten keresztüli hegymászás feltételeit az olimpiai láng útjának szervezése, előkészületei, illetve a fáklya majdani áthaladása miatt. A rendelkezések előzménye volt, hogy Tibet függetlenségéért harcolók több alkalommal kilátásba helyezték, demonstrációkat szerveznek arra az időre, amikor a világ figyelme a játékok miatt a térségre irányul.

A hivatalos álláspont szerint ezzel együtt nem korlátozzák az indítható expedíciók számát, de "aprólékosan ellenőrzik" az alpinista csoportokat.

Az augusztus 8. és 24. között zajló játékokra az olimpiai láng a hagyományos görög helyszínről, az ókori Olümpiából útjára indulva, és a világ körüli stafétával öt földrészen 137 ezer kilométert megtéve jut majd el, mintegy 22 ezer fáklyavivő közreműködésével Pekingbe.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását