2024. május 7. - Gizella

Diszkriminálnak a forgalmazók?

Eljárást indít a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) 18 gyógyszerforgalmazó cég ellen az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, mert megsértették a vakok és gyengénlátók egyenlő bánásmódhoz való jogát.
2008. március 12. szerda 13:30 - Hírextra

A fentieket az országos hatáskörű érdekképviseleti szervezet közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Fodor Ágnes. Egy 2005-ben hozott minisztériumi rendelet alapján a gyógyszerforgalmazó cégeknek az európai uniós szabványnak megfelelően biztosítaniuk kell a betegtájékoztatót a vakok és gyengén látók számára elérhető formában is, tehát Braille-írással, illetve nagyított formában.

Az együttműködésre felszólított cégek többsége nem teljesítette a kérést. Mivel ez az akadálymentesítés és az egyenlő bánásmód jogszabályi kötelezettségének elmulasztását jelenti, a VGYKE eljárást kezdeményez a kötelességüket elmulasztott cégek ellen.
Fodor Ágnes közölte, azt várják a hatóságtól, hogy állapítsa meg a jogsértést, továbbá, hogy "állítsa pellengérre" a diszkriminációt alkalmazó cégeket.

Elmondta azt is, közösségi oldalt nyitottak a világhálón a www.gyogyszerlexikon.hu címen, ahol a gyengénlátók elolvashatják a forgalomban lévő gyógyszerek tájékoztatóit.

Adonyi Gábor, a Gyógyszerlexikon projektmenedzsere döbbenetét fejezte ki amiatt, hogy a gyógyszerforgalmazó cégek közül többen anyagi okokra hivatkozva utasították el a tájékoztatók készítését. Mint mondta, többször tapasztalták, hogy a cégek egyenesen "ocsmány" módon viselkedtek kérésük elutasításakor.

A sajtótájékoztatón a probléma érzékeltetésére Braille-írásos tájékoztatót osztottak szét, így próbálva demonstrálni a vakokat és gyengén látókat ért diszkriminációt. Magyarországon ma mintegy 85 ezer látássérült él.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását