2024. július 27. - Olga, Liliána

Klímavédelmet a kistelepüléseken is!

A települési klímavédelmi feladatok támogatására szólította fel a kormányt Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2023. november 27. hétfő 12:01 - HírExtra

A szükséges intézkedéseket az önkormányzatok jelenlegi pénzügyi helyzetükben nem tudják finanszírozni - indokolta felvetését.
    
A klímaváltozás mérséklése érdekében szükséges a károsanyag és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Ennek egyik megoldása az úgynevezett 15 perces települések kialakítása, ahol az otthon, a munkahely és az egyéb szolgáltatási helyek közötti távolság 15 perc alatt megtehető közösségi közlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan - mondta a politikus.
    
Értékelése szerint ehhez az önkormányzati lakásállomány növelésére, a közösségi közlekedés támogatására és a vasút fejlesztésére lenne szükség.
    
Szólt arról is, hogy az önkormányzati épületállomány felújításával is csökkenthető a károsanyag-kibocsátás, a korszerűsítéshez a kormány támogatására van szükség. Bakos Bernadett szükséges intézkedésnek nevezte az energiaközösségek kialakítását és azt, hogy az energiát minél inkább helyben termeljék meg.
    
A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen. Hozzátette: ez is kormányzati támogatással valósítható meg.
    
Esőkertek kialakítását is szükségesnek tartja az ellenzéki képviselő. Mint mondta, ez megoldást jelenthet a villámárvizek és az aszály ellen a városi környezetben. Megjegyezte, hogy a szélkárok enyhítésére akcióterveket kellene kidolgozni.
    
A politikus fontosnak nevezte a fenntartható hulladékgazdálkodás, a közösségi komposztálás, a közösségi kertek kormányzati támogatását. Hangsúlyozta, hogy szükséges lenne a vállalkozások "zöldítése" is.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását