2024. május 2. - Zsigmond

Badacsonytomaji emlékhely II. János Pálnak

A 2005-ben, 85 éves korában elhunyt II. János Pál pápának a képmását készíti Udvardi Erzsébet, Kossuth- és Magyar örökség-díjas festőművész. A művet az e célra létesített szoborfülkében állítják fel Badacsonytomajon, s március utolsó vasárnapján szenteli
2008. február 13. szerda 09:42 - Hírextra

Udvardi Erzsébet csupafény műtermében csodák születnek. A festőművész, aki fél évszázada él Badacsonytomajon, életnagyságban festette meg II. János Pál pápát, s már csak a ruha redőzetén, a cipőkön és a két gyertya lángján kell dolgoznia.

- A huszadik század legnagyobb egyéniségének tartom Karol Woytilát, azaz II. János Pál pápát, aki a legtöbb ember szívéhez közel állt - mondta a művésznő. - Itt, Badacsonytomajon mindenképpen szerettünk volna emléket állítani a Szentatyának, hiszen a Badacsony szakrális helye ez. A tizenharmadik században pálos kolostor működött itt, s megvan még a kút. Ott, a régi bánya alatti részen, hatalmas sziklatömbök közelében, öreg fák által szegélyezett területen építették fel - természetesen bazaltból - azt a szoborfülkét, amelyben ezt a képet elhelyezzük.

A festményen egy kis kápolna oltára előtt, apostoli botjára gyöngéden ráhajolva jelenik meg az agg pápa, aki életével valóban példát mutatott korunk emberének.

- Nagyon sok fénykép őrzi alakját. Nekem is rengeteg fotóm van róla, s mivel az egész világ ismerte, nagy feladatot jelentett a kép elkészítése - árulta el a festőművész. - Egyik felvételen ábrázolt póz sem felelt meg az én elképzelésemnek. Fotóval a kezemben két hétig próbálkoztam, és rossznak, reménytelennek tartottam a készülő művet. Nem éreztem benne azt a szellemiséget, amit mindenképpen ki akartam fejezni. Teljesen kétségbeestem, eltettem az összes fényképet, és újra kezdtem a munkát. Letöröltem, amit addig készítettem, és előhívtam az emlékeimet, hiszen nálunk is járt a Szentatya. A mindenkori, sugárzó arcot, kissé görnyedt alakját szerettem volna megörökíteni.
Udvardi Erzsébetnek ez végül sikerült. A nagyméretű festőállványon lévő képen aranypalástban, derűs arccal áll velünk szemben a pápa. Jobb és baloldalán egy-egy gyertya ég. Végtelen nyugalom, biztatás árad a tekintetéből. Mintha csak azt mondaná: "Ne féljetek, legyetek derűsek. Én is az vagyok." A látogató nehezen tudja levenni róla a szemét.

Mint megtudtuk, a Kossuth-díjas festőművész alkotását március 30-án, az irgalom vasárnapján szenteli fel a pápai nuncius.

II. János Pál köztudottan szerette a természetet. Öregen, betegen is rendszeresen elvonult a világ zajától a nyári rezidenciájára. Badacsonytomaji emlékhelye is a természet ölelésében található, ahova gyalogösvényen juthatunk el. Képmása a szoborfülkében, üveg alatt várja majd a látogatókat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását