2024. április 29. - Péter

Az Egyház segít a fiataloknak

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke nyitotta meg szerdán Budapesten az Egyházi fiatalok lendületben című pályázati napot, ahol az érdeklődők az európai uniós diákprogramok tartalmával, a pályázati lehetőségekkel
2008. március 12. szerda 12:36 - Hírextra

A református püspök kiemelte, hogy a tudásalapú társadalom arra ösztönzi az egyházat, hogy tanuljanak meg pályázatot írni annak érdekében, hogy minél több nemzetközi diákprogramon vehessenek részt a közösségükbe tartozó fiatalok.

A pályázati nap jelentőségét a püspök abban látta, hogy az egyház fiataljai között párbeszéd alakuljon ki az európai uniós pályázatok elnyerése érdekében.

Bölcskei Gusztáv kitért arra, hogy a református egyházon belül különösen nagy szükség van az egység megőrzésére, amelynek egyik hozadéka lehet, hogy jobban tudnak majd alkalmazkodni a politikai, gazdasági változásokhoz, amelynek fontos eleme az uniós pályázatokon történő részvétel.

Herold Zsuzsanna, a Fiatalok Lendületben Program szakreferense előadásában szólt arról, hogy ennek a kezdeményezésnek a céljai közé tartozik "a szolidaritás és tolerancia erősítése a fiatalok között, egymás kölcsönös megértése, az aktív európai polgári részvétel és az ifjúságpolitikai együttműködés". Ennek megvalósítására diákcsereprogramokat hoztak létre, amelyekre a 2007-2013-as időintervallumban lehet pályázni.

Elmondta, hogy a pályázati rendszer egyik fontos eleme az Európai Önkéntes Szolgálat elnevezésű program, melynek keretében 18 és 30 év közötti fiatalok az EU tagországaiban teljesíthetnek szolgálatot több hónapon vagy akár egy éven keresztül. Példaként hozta fel azokat a fiatalokat, akik Spanyolországban vettek részt környezetvédelmi programban, illetve azt a sikeres pályázót, aki pedig Dániában egy drog- és alkoholrehabilitációs farmon tevékenykedett az uniós pályázatoknak köszönhetően.

A szakreferens utalt arra, hogy a pályázatok különösen nagy hangsúlyt fektetnek a kulturális sokszínűség ápolására, amelynek megfelelően a diákcserék egymás néprajzi, vallási, anyagi és szellemi kultúrájának megismerését célozzák meg. Hozzátette, hogy volt már olyan projekt, amely külön kiadvánnyal zárta a közös programot, amelyben leírták, hogy mit ismertek meg a másik országból az adott állam fiataljaival folytatott eszmecsere útján.

A Fiatalok Lendületben Program másik fontos része a hátrányos helyzetű fiatalok felkarolása, ennek eredményeként már sor került Debrecenben olyan diákszínpadi előadásokra, ahol a fogyatékkal élők együtt léptek fel a teljes értékű társaikkal - közölte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

thurvj97
2008. március 12. 12:47
Dícséretes társadalmi szerepvállalás. Azonban a Semjén -féle bugrisoktól nem ártana elhatárolódniuk!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását