2024. április 24. - György

Az egyház viszi az iskolát

A Szeged-Csanádi Püspökséggel kezdett tárgyalásokat Komárom-Esztergom megye önkormányzata a 800 fős tatai Eötvös Gimnázium átadásáról - tájékoztatta a megyei közgyűlés elnöke hétfőn az MTI-t . Az intézményben tanított fizikát Öveges József.
2008. március 17. hétfő 21:11 - Hírextra

"Az egyházi kiegészítő normatívával stabilabban gazdálkodhatna az intézmény, megmaradnának a munkahelyek, a kollégium és a tehetséggondozó program" - mondta el Völner Pál, aki rámutatott, hogy mindenképpen átalakítják a megyei kézben lévő intézményrendszert, mert nem engedhető meg, hogy még egyszer egymilliárd forintos működési hiányt halmozzanak fel.

Az elnök hozzátette, kedden tárgyal először a tantestülettel a kezdeményezésről, majd az egyeztetésbe bevonják a szülőket és a diákokat. Az önkormányzat kereste meg a Szeged-Csanádi Püspökséget az iskola átadásának szándékával, mivel az egyházmegye már öt intézményt átvett, és egymilliárd forintos alapot hozott létre az iskolák működtetésére.

Völner Pál szerint az egyháznak való átadás jobb lehet a gimnáziumnak, mint az összevonás más megyei oktatási intézménnyel, hiszen a vatikáni szerződés értelmében az egyházi iskolák fentartását teljes egészében az állam finanszírozza. Katona Márta, a gimnázium igazgatója az MTI-nek elmondta, a 800 fős gimnázium költségvetése az előző két évben egyaránt 640 millió forint volt, s ennek 23 százalékát biztosította a megyei önkormányzat, ami csaknem 150 millió forintot tett ki.

Az igazgatónő emlékeztetett arra, hogy korábban ezer fő járt az intézménybe. Nem a gyerekek fogytak el, hanem a megyei önkormányzat szűkítette az iskola lehetőségeit, csökkentette a kéttannyelvű osztályok számát, megszüntette a felnőttképzést és felfüggesztette a beiskolázást az Arany János Tehetséggondozó Programba - tette hozzá Katona Márta.

A tatai gimnáziumot 1765-ben alapították, 1948-ig piarista gimnázium volt, majd államosították. Az intézményben tanított fizikát Öveges József. Az egyházi kártalanításkor, 1998-ban a piaristák pénzbeli kárpótlást kértek az ingatlanért, mely a tatai önkormányzat tulajdonába került.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását