2024. május 11. - Ferenc

Az egészségügyi kiadások az egekbe törnek

Az Egyesült Államokban a következő évtizedben az egészségügyi kiadások csaknem megduplázódnak. A sokak számára megdöbbentő adat az állami egészségügyi ellátással foglalkozó Medicare és a Medicaid közgazdászainak most nyilvánosságra hozott jelentéséből szá
2008. március 12. szerda 08:39 - Hírextra

Sean Keehan és munkacsoportjának számításai a Health Affairs legújabb számában jelentek meg. Az adatok szerint az USA egészségügyi kiadásai 2017-ben elérik a 4,3 billió dollárt, ami kétszer annyi, mint a tavalyi egészségügyi költségvetés volt. A betegségek megelőzésének és gyógyításának költségei ezzel soha nem látott magasságba emelkednek.

A George Bush elnökölte világhatalom gazdasági és egészségügyi vezetése már megpróbálkozott néhány olyan reform kidolgozásával, ami csökkentené az idős amerikaiak kezelését finanszírozó Medicare pénzügyi gondjait, azonban az amerikai kongresszus a takarékoskodási javaslatokat nem szándékozik jóváhagyni, ráadásul már csak arra figyel, mit ajánlanak programjukban az elnökjelöltek.
Az egészségügy megreformálása a repulikánus John McCain szenátor elnökjelölti kampányának alapvető eleme. Olyan adóváltoztatásokat tervez, melyek az egészségügyi ellátást mindenki számára elérhetőbbé tennék.

A jelenleg még mindig egymással harcoló demokrata párti jelöltek, Hillary Clinton és Barack Obama évi mintegy 100 milliárd dollárt szán arra, hogy az Egyesült Államokban mindenki számára érvényes egészségügyi ellátást biztosítsanak. Ennek részleteit illetően még igen sok kérdést homály fed, például azt, hogy valamennyi amerikai állampolgárnak kötelező lenne-e az egészségbiztosítás megkötése.

Az egészségügyi közgazdászbizottság számításai szerint az egészségügyre fordított összeg a következő évtizedben évente átlagosan 6,7 %-kal növekedne. Ez minden esztendőben 1,9 %-kal meghaladná a nemzeti össztermék növekedését. A privát költségek ennél lassabban, évente átlag 5,9 %-kal emelkednének, mert a pénzügyi teherből mind nagyobb rész kerülne át az állami költségvetésbe.

Az Egyesült Államok jelenleg is többet költ egészségügyre, mint a világ bármely más országa. A statisztikák szerint 2007-ben a teljes gazdasági össztermék értékének 16,3 %-át igényelte az egészségügyi ellátás, amely 2017-ben az amerikai GDP egyötödét lesz kénytelen fölhasználni. A közgazdász bizottság megfogalmazza azon aggályait, hogy ebből a jövőben mind nagyobb rész hárul az amerikai államra.

Az egészségügy drágulásának hátterében elsősorban két tényező érvényesül. Az egyik kétségtelenül az orvoslás technikájának rendkívül gyors fejlődése, ami elképesztően drága vizsgálatokat és gyógyító beavatkozásokat, mind nehezebben megfizethető gyógyszereket jelent. A másik tényező az, hogy a második világháborút követően igen sok gyerek született és ennek az egykori "babyboom"-nak most az a következménye, hogy mind több, idős amerikai állampolgár lesz jogosult állami - Medicare - egészségügyi ellátásra.

Az egészségügyi ellátás mind magasabb költségei a világ valamennyi fejlett és fejlődő országára vonatkoznak és a várható életkilátások kitolódása ugyancsak mind több, orvosi kezelésre szoruló, idős embert jelent a Földön.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását