2024. április 16. - Csongor

Népszavazás: a Political Capital újragondolná

A népszavazás olyan legitim alkotmányos-demokratikus eszköz, amelynek alkalmazása számos problémára világított rá az elmúlt években, ezért a népszavazás intézményének újragondolását és újraszabályozását kezdeményezi a Political Capital és a Századvég Alap
2008. március 11. kedd 12:31 - Hírextra
Mint írták, véleményük szerint az eddigi tapasztalatok alapján fennáll a veszélye annak, hogy a népszavazási kezdeményezések a pártok kampányeszközeivé válnak, másfelől úgy látják, hogy mára a demokratikus politikai versengés végletekig vitt zérus összegű játszmává egyszerűsödött, amelynek beláthatatlanok a következményei, elsősorban a gazdasági és társadalmi életre nézve.
Ezért a Political Capital Institute és a Századvég Alapítvány közösen kezdeményezik a népszavazás intézményének újragondolását, az erről szóló szakértői-társadalmi párbeszéd megindítását. A két szervezet felhívta a figyelmet arra is, hogy ők csak a problémát vethetik fel, megoldási javaslatokat tehetnek, de a cselekvés lehetősége a politikusok kezében van.

Emlékeztettek rá: a népszavazási kezdeményezés legitim alkotmányos-demokratikus eszköz, amely elfogadott kontroll-eszköze a jelenlegi alkotmányos kereteken belül a kormányzati cselekvésnek. Nem megengedhető, hogy politikai játszmák tétjévé és terepévé válva az alkotmányos intézmények kiüresedésének és lejáratódásának (Alkotmánybíróság, OVB) a veszélye álljon fenn - írták.

Emellett a népszavazási kezdeményezés - bár az alkotmány passzusai megengedik -, nem elsősorban a kormány és a pártok, hanem a pártokon kívüli civil társadalom számára fenntartott jogintézmény. Azonban a népszavazás intézményének fennállása óta civilek által kezdeményezett és önállóan végigvitt érvényes és eredményes népszavazásra még nem került sor.
Ezek alapján hat pontban foglalták össze javaslataikat. Javasolják, hogy az országos ügydöntő népszavazás akkor legyen érvényes, ha a szavazásra jogosult állampolgárok több mint fele részt vesz a népszavazáson.

Javaslatuk szerint a népszavazás mindennemű költségét az államnak kell állnia; az állam alapvető kötelezettsége, hogy minden releváns információ (érvek-ellenérvek) megjelenését biztosítsa. A népszavazással kapcsolatos költségekkel a kezdeményező szervezet, valamint az állami támogatásban részesülő pártok és a kormány kötelesek a nyilvánosság előtt elszámolni. Az elszámolás érinti többek között a fizetett hirdetéseket, szóróanyagokat, rendezvényeket, valamint a kampánnyal kapcsolatos szervezeti kiadásokat.

Javasolják, hogy rövidítsék le a népszavazási kezdeményezés benyújtása és a népszavazás megtartása közötti időszakot, például az egyes ésszerűtlenül hosszú határidők megváltoztatásával. Mint írták, ideális esetben a jogszabályoknak megfelelő népszavazási kezdeményezés fél éven, háromnegyed éven belül a szavazók elé kell, hogy jusson.

Véleményük szerint a népszavazási folyamat felgyorsítása érdekében tehermentesíteni kell az OVB-t a nyilvánvalóan komolytalan kezdeményezések elbírálása alól, például kérdésenkénti kaució bevezetésével, amit minden olyan kezdeményező visszakap, amelynek, vagy akinek népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban az OVB hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket.
Javaslatuk szerint egyértelművé kell tenni a kapcsolatot a sikeres népszavazási eredmény és az arról szóló parlamenti döntés között: a Parlamentnek a népszavazás eredményéről maximum három hónapon belül törvényt kell alkotnia.

Javasolják, hogy az eredményes és sikeres népszavazás esetén öt évben kell meghatározni azt az időintervallumot, amely után a népszavazásból eredeztethető parlamenti döntés a jövőre vonatkozóan már nem érvényes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását