2024. március 29. - Auguszta

A tandíj kikerül a törvényből

Kikerül a felsőoktatási törvényből a képzési hozzájárulásról szóló rész, így az egyetemeken és főiskolákon szeptembertől nem kell tandíjat fizetni. Ezt Hiller István jelentette be az Országgyűlésben kedden, a népszavazáson hozott döntések végrehajtásáról
2008. március 11. kedd 15:16 - Hírextra
A miniszter elmondta: azok a mesterképzésben résztvevő hallgatók, akik eddig fizették a képzési hozzájárulást, a törvény hatályba lépését követő harminc napon belül vissza fogják kapni az összeget, és a jövőben a mesterképzésben sem kell a hozzájárulást fizetni.

A képzési hozzájárulás a színvonalemelés célját szolgálta volna - mondta a politikus. Hiller István ugyanakkor leszögezte, hogy nem akar és nem tud a felsőoktatás minőségéből engedni.

Az oktatási és kulturális miniszter arról is beszélt, hogy ma Magyarországon közel 400 ezer egyetemista és főiskolás van. A hallgatói létszám növelésére szükség volt, de ugyanígy szükséges a színvonal emelése - hangsúlyozta. Ezzel kapcsolatban úgy vélte, a képzési hozzájárulás megszűnése nem gátolja a színvonal növelését, de lassítja.

Expozéjában az oktatási tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy a felsőoktatási törvény rögzíti az egyetemek és főiskolák állami támogatásának növelését. Így a felsőoktatás támogatása 2010-re 241 milliárd forintra emelkedik, és már idén is meghaladja a 220 milliárd forintot.

"Minden állami felsőoktatási intézmény rektorával hároméves szerződést írtam alá, ami kiszámíthatóvá és tervezhetővé teszi az intézmények költségvetését" - emelte ki Hiller István, megjegyezve: Magyarországon nem volt még ilyen megállapodás-sorozat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását