2024. április 25. - Márk

Apróból milliók

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Westend City Center közös akciójának keretében becslés alapján 10 millió forint gyűlt össze 1 és 2 forintosokból a bevásárlóközpontban elhelyezett, Magyarországot formázó tartályban. A több tonnányi aprót hétfőn szál
2008. március 10. hétfő 14:23 - Hírextra

Amint Sass Gyula Levente, a szeretetszolgálat intézményi és fejlesztési vezetője az MTI munkatársának elmondta, nemcsak 1 és 2 forintosok gyűltek össze, hanem rengeteg 10, 20 és 50 forintos is, sőt euró és font is akad jócskán a hatalmas fémkupacban.

Az MNB-ben ezt egy speciális gép számolja össze, külön válogatva az 1 és 2 forintosokat, valamint az ettől eltérő fémpénzeket.

Egyelőre azonban "sorban áll" a banknál a szeretetszolgálat, mert jó néhány szervezet előttük jelentkezett be hasonló céllal a pénzintézethez. Előfordulhat, hogy már két napon belül megtörténik a pénz megszámolása és átutalása, de lehet, hogy csak két hét múlva - mondta Sass Gyula Levente.
A Magyar Nemzeti Bank kommunikációs szakértője, Listár Dániel az MTI tudósítójával közölte, hogy a karitatív szervezetek eddig 27 tonna, azaz 13,5 millió forint beváltását jelezték. Ez annyit jelent, hogy az összegyűjtött pénzt már bevitték a bankba és megszámoltatták a géppel, illetve közölték, hogy majd érkeznek a közeljövőben, a sok-sok egy- és kétforintossal.

De arról is van tudomásuk, hogy számos más szervezet - vállalat, intézmény, sőt tévés produkció - külön is gyűjt, tehát várható, hogy valamikor ők is bejelentkeznek a megszámoltatásra.

A megszámolt forintoknak megfelelő összeget ezután utalja át a bank a kedvezményezettnek, a legtöbb esetben valamilyen jótékonysági szervezetnek.

Ami az összes visszaáramlási arányt illeti: egyforintosból 50 millió darab jött be, amely 105 tonnát tesz ki - ez a forgalomban lévő mennyiségnek az 5 százaléka - valamint 72 millió darab kétforintos, amely 228 tonna súlyú és ez a forgalomban lévő mennyiségnek 9 százalékát teszi ki - áll az MNB-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását