2024. március 29. - Auguszta

A magyar múltról angolul

Jelentős kultúrtörténeti eseménynek nevezte Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, hogy az MTA többséget szerzett az Atlantic Research and Publications (ARP) kiadó kuratóriumában: ezáltal a magyar mú
2008. március 10. hétfő 17:41 - Hírextra

Az Atlantic Research and Publications Kiadót Király Béla alapította 1978-ban. Azóta az ARP a Columbia University Pressszel közösen 135 kötetet jelentetett meg. E művek szerzői között volt többek közt Henry Kissinger, Charles Gati, Bill Lomax, Berend T. Iván, Bihari Mihály, Fejtő Ferenc, Glatz Ferenc, Gombár Csaba, Hankiss Elemér, Kornai János, Kosáry Domokos, Lengyel László, Ormos Mária, Romsics Ignác, Vizi E. Szilveszter.

"Király Béla professzor az 1956-os forradalom egyik hőse volt. Amikor el kellett hagynia az országot, az Egyesült Államokba emigrálva kiemelkedő jelentőséget tulajdonított annak, hogy a világ objektív képet kapjon a magyar forradalomról, hiszen ez ügyben számtalanszor megjelent az ENSZ vizsgálóbizottsága előtt" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter, aki mostantól az ARP kuratóriuma elnöki tisztét tölti be.

Mint rámutatott, a Columbia University Pressszel való együttműködés lehetővé teszi, hogy a hiteles magyar valóság a legjelentősebb nyugati könyvtárakban "jelen legyen". "Magyarországról nagyon gyakran hamis kép alakul ki. Ez a sorozat eddig is megpróbált reális képet festeni Magyarországról" - mondta Vizi E. Szilveszter, aki szerint a jövőben ez még inkább így lesz azáltal, hogy a MTA lényegesen nagyobb szerepet játszik majd az angol nyelvű sorozat gondozásában.

"Itt egy olyan vállalkozásról van szó, amely lehetővé teszi, hogy a Magyar Tudományos Akadémia égisze alatt jelenjen meg angol nyelven a magyar történelmi múltról és a jelenről reális kép, tudományos igénnyel megírt mű" - emelte ki a kuratórium új elnöke. Vizi szerint a sorozat főszerkesztője Romsics Ignác történész, akadémikus lesz, akinek személye - mint mondta - biztosítja majd, hogy pártpolitikai érdekektől függetlenül jelenjenek meg a művek.

Idén 4 kötet van előkészületben, 2009-ben pedig a megjelentetett művek tematikáját a természettudománnyal egészítik ki. Az elképzelések szerint külön kötetet szentelnek majd annak, hogy a XX. században hogyan járultak hozzá a magyar tudósok a világ műszaki haladásához. Ezzel kapcsolatban az MTA-elnök idézte a világ legtekintélyesebb tudományos folyóiratát, a Nature-t, amely 2000. január 4-i számában A XX. századot Budapesten csinálták (The XXth century was made in Budapest) címmel egy teljes oldalt szentelt az előző évszázad magyar tudósainak.

Mint Király Béla professzor, az MTA külső tagja elmondta, a kiadót ő alapította "New York város egyetemén", amikor megkapta professzori kinevezését, ettől kezdve ő volt a sorozat főszerkesztője is. A kiadó megalapításakor nagyon rossz volt Magyarország külföldi imázsa, ezért indították a sorozatot.
Mivel hamarosan betölti a 97. életévét az volt a legnagyobb aggodalma, hogy vele együtt "nehogy a sorozat is elmúljon". Ezért rendkívül hálás, hogy az akadémia átvette a sorozat gondozását. "Jobb kezekbe nem is kerülhetett volna. Én elmúlhatok, de a sorozat nem" - hangsúlyozta.

Király Béla hangsúlyozta, hogy a megjelentetett művek egyetlen egy esetben sem kaptak negatív kritikát. A kiadó a magyarság ügyét szolgálta azáltal, hogy "a szomszédainkkal nem az ellentéteket szítottuk. Ellenkezőleg, anélkül, hogy megaláztuk volna magunkat, vagy eltorzítottuk volna az igazságot, a szomszéd országokkal való együttműködést támogattuk. Van román munkatársunk, szerb munkatársunk, szlovák munkatársunk. Tehát nem az ellenségeskedést szítottuk, hanem egymás megértését próbáltuk előmozdítani" - hangoztatta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását