2024. április 27. - Zita

A boldogság génjei

Életünk során megélt boldogságunkat erősen befolyásolják velünk született adottságaink. Egypetéjű és kétpetéjű ikrek vizsgálata alapján az Edinburgh-i Egyetem kutatói úgy vélik, boldogságot okozó személyiségjegyeink felét génjeink felügyelhetik.
2008. március 9. vasárnap 12:03 - Hírextra

Boldogságunk másik fele életmódunkhoz, karrierünkhöz és kapcsolatainkhoz köthető, állítja a skót és ausztrál kutatók 900 ikerpárt érintő közös tanulmánya, amely a Psychological Science című amerikai szaklapban jelent meg.

A kutatók olyan embereket kerestek, akik kevéssé aggodalmasak, barátságosak és lelkiismeretesek. Mindhárom személyiségjegyet a boldogsághoz kötötte egy korábbi kutatás.
Az egypetéjű, tehát azonos génkészletet hordozó és a genetikai szempontból csak testvéreknek számító kétpetéjű ikrek vizsgálata szerint ezen jellemzők 50 százalékban örökletesek.

"Az élettel és a szabadsággal együtt a boldogság keresése áll az emberi vágyak középpontjában. Habár a boldogságot számos külső tényező befolyásolja, a személyiség genetikai alapjaival magyarázható az, hogy ráakadtunk az elégedett élet örökletes komponensére." - mondta Alexander Weiss kutatásvezető.

A boldogság tudománya olyan fejlődő terület, melyre a nagyközönség és az ipar egyaránt igényt tart, hogy betekintést nyerhessenek az érzelmi jólétbe.

Az Alkalmazott Pozitív Pszichológiai Központ a személyes elégedettséget növelő technikák kutatását támogatja. Alex Linley, a központ munkatársa szerint, még ha egyes tanulmányok a genetikai érvelést támogatják is, káros lenne, ha bárki azt gondolná, hogy a természet kiosztotta boldogságadagját.

A boldogságunk szintjét különféle technikákkal is befolyásolhatjuk. "Olyan apró dolgok, mint hogy összeírjuk erősségeinket és új módon alkalmazzuk mindennapi életünkben, vagy egy újság szélére esténként felírunk három dolgot, amiért hálásak vagyunk, bizonyítottan javulást hoznak" - mondta Linley.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását