2024. április 19. - Emma

PONTOS életműdíjat kapott Deák Bill Gyula

Péntek délután újra megnyílt a Rockaréna, immár másodjára lepték el legendás zenekarok a színpadot. Az első nap eseményeinek fényét emelte az első magyar rock’n’sport adó életműdíja, melyet Deák Bill Gyula vehetett át.
2008. március 8. szombat 23:18 - Hírextra
A Török Szigeti és a Nagy Német(h) Vörös Deák estéje. Ennek a mondatnak önmagában talán nem lenne igazán értelme, vagy információtartalma, azonban nem nehéz megfejteni a kódot: a hat Pont FM életműdíjra jelölt muzsikus családi neveit sűrítettük egybe. A kitüntetés boldog tulajdonosának személyéről egészen csütörtökig lehetett szavazni. Persze nemcsak ezért volt tegnap érdemes az Sportarénába látogatni.

A pénteki nap zenei kínálat Török Ádám és a Mini, a Zorall, a Deák Bill Blues Band, az Ősbikini, a Beatrice és a külföldi sztárvendég SBB (Silesian Blues Band) koncertjeiből állt.
A különböző stílusokból vett slágereket rockosító Zorall után Nagy Feró konferálta fel a Pont FM életműdíj-átadását, és lelkesen a győztest is. A hivatalos bejelentés sem váratott magára sokat. Egy perccel később ezt Rónai Egon a Pont FM 88.1 rádió igazgatója tette meg. Azt is elárulta, hogy több, mint 74 000-en szavaztak kedvencünkre, illetve arra, akiről úgy gondolták, hogy legjobban megérdemli az életműdíjat. A díjátadás során Rónai Egon kiemelte, hogy az elismerés egyben kiemelt rádiós támogatást is jelent Bill Kapitánynak. Ezen felül még Zeffer András és a The Rock Band előadásában hallhattuk a Deák Bill győzelmének esetére írt dalt (a többi öt jelöltnek is írtak, kíváncsi lennék a Nagy Ferónak szólóra), melynek címe:fél négy lesz tíz perc múlva. Gondolom sokan rájöttek, hogy a 3.20-ra utal a nóta címe, a dalszövegért egyébként Horváth Attilát illeti a dicséret.



Deák Bill zenei karrierje a Sztár nevű együttessel kezdődött, melyben külföldi előadók nótáival szórakoztatta a nagyérdeműt. A következő fontosabb „állomás” majd’ hat évig tartó szereplése a Hobo Blues Bandben. Első szólólemeze Rossz vér címmel jelent meg, és 1987-től a Deák Bill Blues Band frontembere. Sokan az István, a király című rockoperából ismerik, ahol Torda, a táltos szerepét játszotta és énekelte, de szerepelt más musicalekben is, sőt Szomjas György Kopaszkutya című filmjében is. Legújabb albumának munkálatai most is folynak. Ha minden jól megy, áprilisban már a boltokba is kerül az új korong.

A díjátadás után közvetlenül a Deák Bill Blues Band lépett színpadra. A zenész koncertje közben többször is hangot adott hálájának a díjért.(„Halgassátok a Pont FM rádiót, érdemes!”) Persze az igazi köszönet a közönséget illeti, és ők is elnyerték méltó jutalmukat egy fergeteges koncert képében.



Deák Bill karrierjét, és hogy miért kapta az életműdíjat nehéz betűkkel visszaadni (kottákkal sem lenne könnyebb). Azonban akik ott voltak akár tegnap az Arénában, akár bárhol és bármikor máshol hallotta Bill kapitányt énekelni, azok számára felesleges minden szó. Eszembe jut, amit Nagy Feró mondott még a szerdai Rocközönben Billnek: „Úgy könnyű bluest játszani, hogy te jól énekelsz.” Ez így igaz: Billnek egész estét és csarnokokat betöltő hangja van. Ami még ennél is fontosabb, ahogy Bill is fogalmazott a blues kapcsán - ami mindennek a gyökere, és - azért nem egyszerű műfaj, mert nemcsak hang, hanem szív is kell hozzá. Neki megvan, azon előadók közé tartozik, akiknek zenéje és hangja jóval a koncert után is a fejünkben, fülünkben, szívünkben marad.

Természetesen a díjátadás és Deák Bill koncertje után is dübörgött tovább az Aréna. Tegnap este színre lépett még az Ősbikini és a Beatrice is. Nagy Feró hiányolta a sajtó jelenlétét, mikor egy guminő társaságában érkezett a színpadra. „Mi kerül így a bulvárlapok címlapjára?” – merül fel jogosan a kérdés. A péntek estét a külföldi sztárvendég, az SBB (Silesian Blues Band) zárta. Senki ne aggódjon, azért maradtak mára is „rocktöltetek” az Aréna fegyvertárában. Szombaton Vörös István és a Prognózis nyitja az estét, őket követi a Zanzibár a fiatalabb generáció képviseletében. Ezután jön a Kormorán, majd a Bikini. Az este utolsó előtti koncertjét a Karthago adja és a Pokolgéptől hallhatjuk majd a záróakkordokat.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását