2024. május 17. - Paszkál

Érosz a kiállítás fűszere

A szerelem görög istene, Erósz bevonult a kükladikus művészet athéni múzeumába: csütörtöktől négy hónapon át több mint 270 olyan műalkotást - görög és római szobrokat, vázákat, pecséteket, domborműveket és ékszereket - mutatnak be az intézmény falai között, amelyeket ő ihletett.
2009. december 10. csütörtök 22:10 - HírExtra
A kiállított tárgyak közül a legújabb a 4. századból, a legrégebbi az időszámítás előtti 6. századból való. Az anyag 50 különböző régészeti múzeumból, főleg görög intézményekből érkezett, de kölcsönzött műtárgyakat a párizsi Louvre, a római Capitolium múzeuma és a ciprusi múzeum is.

Nikosz Sztabolidész, az égei-tengeri szigetcsoport, a Kükládok különleges kultúráját őrző athéni intézmény igazgatója úgy fogalmazott, hogy a kiállítás igyekszik bemutatni a görög istent "annak minden formájában".

Központi helyen áll a Louvre híres szobra, az Íját feszítő Erósz, amely Lüszipposz antik görög szobrász egyik alkotásának római másolataként készült az 1. vagy a 2. században, továbbá a római Capitolium múzeumának egyik nevezetes kincse, A csók - ez a márványszobor azt jeleníti meg, ahogy a szerelem istene Pszichét öleli.

Ciprusról érkezett egy kis méretű zokogó Erósz, amely csuklóján láncot visel. Látható a tárlaton több antik váza is, amely Erószt, illetve Aphroditét, a szerelem istennőjét ábrázolja, de Léda és az őt hattyú formájában meghódító Zeusz főisten történetét is megidézi egy dombormű.

A kiállítást kilenc részre osztották, minden egyes szekció a kilenc antik múzsa egyikére emlékeztet. A cél az volt, hogy "ne maradjon ki a szerelem egyetlen megnyilvánulása vagy kifejeződése sem" - mondta el Nikosz Sztabolidész.

Az Athén központjában található múzeumban április 5-ig tekinthető meg a "csábító" kiállítás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását