2024. március 29. - Auguszta

Választások terrorista készültségben

Bár az ETA és Dzsihád terrorista gyanús személyek letartóztatásainak száma növekedett Spanyolországban, a terrorfenyegetés beárnyékolja a március 9-ei spanyol választási kampányt.
2008. március 7. péntek 15:59 - Pedro Picón - Brüsszel
Spanyolországban a választási kampány nem kizárólag a politikai ígéretek és a nagy gyűlések ideje. 2004. március 11-én, 72 órával a szavazás előtt egy új faktor lépett megrázó erővel a színtérre: az iszlám terrorizmus. Ennek olyan hatása volt, amilyet addig még soha nem láttak, annak ellenére, hogy az ETA erőszakos cselekedetei addig is a politikai viták egyik fő témái voltak. Ma, nem sokkal a március 9-ei választások előtt erősödik a biztonság Spanyolországban, köszönhetően nagyrészt a más európai országokkal való együttműködésnek. Különösen Franciaország játszott ebben fontos szerepet, amely az ETA ”szentélye”, elsődleges menedékük volt a spanyol határon túl.

Kéz a kézben az ETA ellen

A két kormány közötti együttműködés a Pireneusok mindkét oldalán növekvő méreteket öltött. 1984 óta az ETA elleni támadások megsokszorozódtak. Mégis a kül- és belpolitikának mindkét országban ez az egyik legérzékenyebb pontja, ami összeomolhat a legkisebb (személyi) változás vagy politikai vita hatására. Nincs is jobb példa erre, mint a Zapatero és Sarkozy bevándorlási politikája közötti ellentét, a spanyol állam által 2004 és 2005 között végrehajtott, nagy bevándorlásokkal kapcsolatos rendezés következtében.

Bernadino León, a spanyol külpolitikai államtitkár szerint: „Nem volt szembenállás a két ország között, csak érzékenység- és kritériumbeli különbségek. Ennek a kérdésnek nincs hatása a Franciaországgal való együttműködésünkre más területeken.”

„A Franciaország és Spanyolország közti együttműködés gyümölcsöző és nem változott meg Sarkozy érkezésével sem.” – véli José Rojas, a Spanyol Szocialista Munkáspárt párizsi (PSOE-PARIS) főtitkára. „ A politikai döntések másodlagosak. Ami igazán számít, az az információcsere a két ország rendőrsége között. Ez a rendőrségi együttműködés több eredményt mutat, mint valaha.” Végül hozzátette: „Mindamellett a franciák még nem teljesen fogadták el, hogy az ETA nemcsak Spanyolországot fenyegeti, mivel végső célja Baszkföld egyesítése a határ mindkét oldalán.”

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint 2008 eleje óta hét feltételezett baszk terroristát tartóztattak le francia területen. A növekvő nyomás a terroristákra Franciaországban úgy tűnik, hogy odáig vezette az ETA-t, hogy Portugália felé mozduljon, biztonságosabb területet keresve.
Valójában, Joan Mesquida, a spanyol rendőrség és polgárőrség vezetője szerint „semmilyen ETA létesítményt nem fedeztünk fel Portugál területen, de a nagy nyomás miatt, amit Franciaország déli részén éreznek, úgy néz ki, hogy elkezdenek más területek után nézni, ahonnan irányíthatják akcióikat.”

Kevesen voltunk, és ekkor érkezett az al Kaida

Fontosságánál és az okozott meglepetésénél fogva a 2004 március 11-ei dzsihadista merénylet komoly fordulót hozott a spanyol anti-terrorista küzdelemben. Az országgyűlési választások előtt három nappal bekövetkezett tíz robbanás négy vonaton Madridban 198 embert ölt meg, és több mint 1500 sebesültet hagyott maga után. A merénylet befolyásolta a választások eredményét is. A kezdeti zűrzavar - és az uralmon lévő konzervatív kormány az információk visszatartására tett kísérletei - után a jelenlegi miniszterelnök, Rodríguez Zapatero vezette szocialista párt megnyerte a választásokat, a támadások előtti közvélemény-kutatások előrejelzéseivel ellentétben.

Barcelonában tavaly január 21-én a civil gárda őrizetbe vett 14 embert, 12 pakisztánit és két indiait, akik a nyomozások szerint terrorista akciókat terveztek a katalán fővárosban. Nagy mennyiségű gyújtó- és robbanószerkezeteket találtak a csoport tulajdonában.

A spanyol belügyminiszter, Alfredo Pérez Rubalcaba szerint szándékaik világosak: merényletet akartak elkövetni. Rubalcaba kihangsúlyozta, hogy ez a szituáció hozta a „magas fokú készültséget”. Ez, nagyon közel a március 9-ei választásokhoz, előtérbe hozza annak gondolatát, hogy esetleg megismétlődnek 2004 eseményei. A letartóztatások újfent a Franciaországgal való együttműködésen alapultak, ugyanis a spanyol hatóságok bizalmas figyelmeztetést kaptak arról, hogy az országba látogatnak olyan pakisztáni állampolgárok, akik radikális körök fontos személyiségei hazájukban. Ez az információ adott lendületet az egész műveletnek.

Jelenleg másodfokú készültség van Spanyolországban a hármas skálából. Ez erősített rendőri jelenlétből áll különböző kommunikációs és közlekedési pontokon, és a sűrűn lakott területeken.

Fordítás: Pálfi Rita

Megjelenés: 2008.02.26.

Link: www.cafebabel.com

Copyright © 2008 Babel International All Rights Reserved

Fotó: ETA (luistxo/ Flickr), (gorilas/ Flickr)

CafeBabel
A cafebabel.com európai online magazin a nemzeti politika és a helyi média szféráján való túllépés szándékával jött létre. Célunk, hogy a határokon átívelve szóljunk olvasóinkhoz és európai nézőpontból vizsgáljuk Európa aktuális politika és szellemi fejlődését. Naponta frissülő írásokat ajánlunk olvasóink számára az Interneten, hét különböző nyelven - angolul, franciául, németül, olaszul, spanyolul, katalánul és lengyelül.

Európa huszonkét városában működő szerkesztőségeink lelkes önkéntesek munkájára támaszkodnak, mely összefogás eredményeként megvalósulhatott és immár öt éve sikeresen működik az elsőszámú európai online magazin.

A budapesti szerkesztőségről bővebb információ a budapest.cafebabel.com internetes oldalon. Csatlakozz Te is szerkesztőségünkhöz!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását