2024. április 19. - Emma

Elhunyt Ike Turner

Ike Turner amerikai rhythm and blues énekes és gitáros - évtizedekkel korábban Tina Turner férje - szerdán 76 éves korában elhunyt San Diegó-i otthonában. Halálhírét az őt foglalkoztató ügynökség, a Thrill Entertainment Group illetékese közölte.
2007. december 13. csütörtök 08:10 - Hírextra
Barátai szerint nemrégiben kórházba került, de eddig nem derült ki, mi volt a betegsége. Családtagjai közül egyelőre senki nem erősítette meg a halálát. Sokan csak a kétségtelenül nagyobb karriert befutó, népszerűbb Tina Turner - igen brutális - ex-férjeként emlegették őt, de nagyon jelentős volt személye a rock, a rhythm and blues és a blues történetében. Sajátos, mély hangú énekes volt, gitárosként, zeneszerzőként és producerként is elismert személyiségnek tartottak.

Ike Turner 1931. november 5-én. a Mississippi állambeli Clarksdale-ben született. Iskolásként szervezte Kings of Rhythm nevű együttesét. A gitár mellett zongorán is nagyszerűen játszott. Fiatal korában klubokban lépett fel, gyakran fehér közönség előtt. Olykor a blues és rhythm and blues rovására popzenével kellett szórakoztatnia a közönséget. Rocket 88 című dala tette őt és együttesét országosan ismertté az ötvenes évek elején.

Keresett sessionzenész volt, akit szívesen fogadott zenekarába B. B. King és Howlin Wolf, a blues két óriása. Ötven évvel ezelőtt ismerte meg azt az Anna Mae Bullockot, aki később Tina Turnerként vált világsztárrá. Több mint húsz évet éltek együtt, a gyakran drog és alkohol befolyása alatt álló Ike mellett Tina élete valóságos pokollá vált. Ike mondogatta: Tina nem kap többet, mint amennyit megérdemel. Ike összesen tizenöt feleséget "fogyasztott", a legutóbbiak egyike állítólag meg akarta mérgezni. Mint mondta egyszer, nem tudná felsorolni összes felesége nevét.

Az Ike and Tina Turner nevű, vokalistákkal kibővített duettjük 1958-ban jelentette meg I Idolize You című első dalát. A hatvanas évek közepétől születtek legnagyobb sikereik a sokak által feldolgozott River Deep, Mountain High, a Hold On és a Love Like Yours. Kitűnően dolgozták fel többek között a Beatlestől a Come Togethert, a Creedence Clearwater Revivaltől a Proud Maryt - ez utóbbi pályájuk egyik csúcsa volt, Grammy-díjjal értékelték. Nem véletlenül kerültek be a rock halhatatlanjai közé sem.

A hetvenes évektől kezdve Ike Turner hosszú időre eltűnt a reflektorfényből, inkább csak válogatásokon lehetett hallani hangját. A kilencvenes évek közepén Taking Back My Name (Visszaveszem a nevem) címmel írt egy dalt, és könyve is jelent meg ezzel a címmel. Egyre gyakrabban szerepelt ismét bluesműsorokban, újra megjelentek lemezei, Grammy-díjra jelölték 2001-es Here and Now (Itt és most) című albumát. Tavalyi albumát, a Risin With The Bluest szakmai körökben tetszéssel fogadták, Grammy-díjat kapott érte, de listára nem került. Többször kiérdemelte a legrangosabb bluesdíjat, a W. C. Handyt.

Nem volt szerény ember. "Megkérdezhetitek a Rolling Stonest, Eric Claptont, Snoop Doggot vagy Eminemet, mindannyian tudják, milyen jelentős volt befolyásom a zenére" - nyilatkozta egyszer.
Pontosan nem tudni, hány gyereke gyászolja, Tinától kettő született.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását