2024. május 2. - Zsigmond

Draskovics a Panasztestületről

Kiemelt jelentőségűnek tartja Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a Független Rendészeti Panasztestület megalakulását, aki pénteken találkozott a testület tagjaival.
2008. március 7. péntek 20:30 - Hírextra
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak (IRM) az eseményről szóló közleménye szerint a testület február 25-i megalakulásával lehetővé vált a polgárok számára, hogy a rendőri intézkedéseket egy, a rendőrségtől független szervezet is kivizsgálhatja.

A találkozón, amelyen Bencze József országos rendőrfőkapitány is rész vett, Draskovics Tibor biztosította a panasztestület tagjait arról, hogy munkájukat minden rendelkezésre álló eszközzel támogatni, segíteni fogja, mert annak kiderítése, hogy egy intézkedés jogszerű volt-e, illetve a jogszerűtlen intézkedésekkel, a törvénysértő rendőrökkel szembeni fellépés, közös érdek.

"A rendőrség feladata, hogy tartsa és tartassa be a törvényt, mindig, mindenhol" - áll a közleményben.
A tájékoztatás szerint a miniszter elvárja, hogy minden egyes rendőrnek ne csak kötelessége legyen, de személyes ügye és felelőssége is, hogy a saját területén rendet tartson. Értse, mit várnak tőle a polgárok, tudja mit követel tőle a törvény, és tegye a dolgát.

A testület tagjai felhívták Draskovics Tibor figyelmét arra, hogy a rendőri állomány képzésében az emberi jogi szempontoknak nagyobb hangsúlyt kellene kapniuk. Hangsúlyozták annak szükségességét is, hogy erősíteni kell a rendőrség iránti lakossági bizalmat, és ehhez felajánlották a rendelkezésükre álló eszközöket - olvasható az IRM közleményében.

A kormány tavaly májusban kezdeményezte a rendőrségi törvény módosítását, amely lehetővé tette a Független Rendészeti Panasztestület létrehozását. A testülethez panasszal fordulhat bárki, akit sért a rendőri intézkedés vagy annak elmulasztása. A testületet Kaltenbach Jenő egykori kisebbségi ombudsman vezeti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását