2024. március 29. - Auguszta

Fordulóévek a 20. században

Fordulóévek a 20. században címmel a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum az 1948-as évhez kapcsolódó fontos történelmi, kulturális eseményeket felidéző filmeket vetít márciusban - tájékoztatta a programsorozatot szervező Magyar Nemzeti Filmarchívum az MTI-t.
2008. március 7. péntek 09:03 - Hírextra

A március 31-ig tartó rendezvény Grigorij Alekszandrov Találkozás az Elbán című, 1949-ben készített filmjének vetítésével kezdődött - közölte Fejes Katalin, a Magyar Nemzeti Filmarchívum sajtóreferense.

Az érdeklődők jövő pénteken Giuseppe De Santis 1948-as, Keserű rizs című rendezését láthatják. A film Walterről (Vittorio Gassman) szól, a kisstílű szélhámosról, aki két nő között őrlődik, miközben elvakultan rohan saját végzete felé.

Az Örökmozgó március 22-én George Clooney Good Night, and Good Luck című (2005) alkotását tűzi műsorra. A fekete-fehér amerikai filmdráma 1953-ban játszódik, amikor a televíziózás még gyerekcipőben jár, és amikor a neves tévés hírszerkesztő, Edward R. Murrow (David Strathairn) egy népszerű ismeretterjesztő hírműsort vezet a CBS csatornán. Emellett Fred Friendly (George Clooney) producerrel karöltve egy napi híreket közlő műsort is irányít. A CBS TV szerkesztőségében egy téma kapcsán társadalmi szintű folyamatok leleplezőivé válnak: Milo Radulovich, az amerikai légierő tartalékosát tárgyalás nélkül bűnösnek nyilvánítják és eltávolítják a szolgálatból.

A március 26-i programban Orson Welles Macbethje (1948) szerepel. A rendező Shakespeare színdarabját az első keresztények korának Skóciájába helyezte át. A filmváltozatot anyagi okokból mindössze 21 nap alatt, papírmasé díszletek között forgatták le - olvasható az összegzésben.

Fejes Katalin tájékoztatása szerint Gábor Pál 1978-as munkáját, az Angi Verát március 31-én láthatja az Örökmozgó közönsége. A film, amely 1948-ban játszódik, az ötvenes évek léleknyomorító világát mutatja be. Angi Vera, az árva lány egy vidéki kórházban segédápolónő. Miután nyíltan bírálja a munkahelyén lévő tűrhetetlen állapotokat, a vezetés jobbnak látja, ha bentlakásos pártiskolába küldi. Ott hamar pártfogóra talál, a régi aktivista, Traján Anna személyében, akiből a mozgalom és az átélt szenvedések kiölték az emberi érzéseket. A befolyásolható Angi Verát sikerül maga mellé állítania, és elkezdi a lány "ideológiai" nevelését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását