2024. május 7. - Gizella

Akár 2009 előtt is megszűnhet a vizitdíj

Érvényes és eredményes népszavazás esetén az Országgyűlés akár 2009. január 1-je előtt is megszűntetheti a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, de az egészségügyi ellátások rendszerébe illeszkedő tételek, vagyis a vizitdíj és a korházi napidíj kiesése eseté
2008. március 7. péntek 07:58 - Hírextra

A távirati iroda annak kapcsán kérdezte a szakembert, hogy a nap folyamán Horváth Ágnes egészségügyi miniszter bejelentette: a tárca a lehető leghamarabb törvénymódosítást kezdeményez a vizitdíj eltörlésére, amennyiben a március 9-i népszavazáson a lakosság többsége a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése mellett voksolna.

Lövétei István ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, a vizitdíjra és a kórházi napidíjra vonatkozó kérdés úgy fogalmaz, hogy a népszavazást követő év, azaz 2009. január 1-jétől ne kelljen fizetni e két díjat.

Ugyanakkor nem tárgya a népszavazásnak, hogy ez, tehát a vizitdíj és a kórházi napidíj megszűnése ne következzen be hamarabb - tette hozzá az alkotmányjogász.

Lövétei István kiemelte: jogilag nem tiltott, hogy például 2008. április 1-jétől szüntesse meg a vizitdíjat és a kórházi napidíjat a parlament.

Ezzel kapcsolatban azonban felhívta a figyelmet egy másik problémára. Mint mondta, a vizitdíj és a kórházi napidíj is az egészségügyi ellátások rendszerébe illeszkedik, tehát megszűnésük esetén hiány keletkezik, amit a kormányzatnak "kezelnie kell".

Arra a felvetésre, hogy amennyiben 2009. január 1-je előtt szűnne meg a két díjtétel, mondhatja-e például egy háziorvos, hogy bevételkiesése keletkezik, Lövétei István úgy válaszolt: joggal mondhatja.

Az Országgyűlésnek ezért át kell gondolnia, milyen módon fogja kezelni a vizitdíj és a kórházi napidíj kiesésével keletkező hiányt - mondta az alkotmányjogász.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását