2024. május 3. - Tímea, Irma

A kormány folytatni fogja politikáját

A kormány a népszavazás után is folytatni fogja az általa megkezdett politikát - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
2008. március 7. péntek 15:06 - Hírextra

Bármi a népszavazás eredménye, politikája lényegét a kormánynak folytatnia kell, és nem szabad megállítani azokat a változásokat, amelyek nélkül összeomlik az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer - közölte a kormánypárti politikus.

Hozzátette: az eredményt a kabinet tudomásul veszi. Kérdésre válaszolva a frakcióvezető nem tudta megmondani, hogy egy esetleges érvényes és eredményes népszavazás esetén mikortól törlik el a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat.

Lendvai Ildikó közölte: a kormánypártok a kampányban meggyőzni akartak, nem legyőzni, míg ellenfeleiknek nem volt mondandójuk az egészségügyről, az oktatásról.

A frakcióvezető szerint nemcsak a népszavazás tétje fontos, hanem a kampányidőszaké is, ez pedig az volt, "hagyjuk-e újabb elvadult politikai háborúba sodorni és sodródni az országot". Hozzátette: a kampányban nem sikerült "elviselhetetlenül forróvá tenni a közhangulatot". Furcsa kampány az, amelynek a végén kevesebben gondolják úgy, hogy a népszavazás összefügg a kormány létével, mint a kampány elején - vélekedett.

Lendvai Ildikó elmondta: a kampány végén a kezdeményezőkön "kapuzárási pánik jelei" mutatkoznak, mert látják kampányuk eredménytelenségét, ugyanis az adatok szerint az ország többsége nem hitte el, hogy a népszavazás összefügg a kormány sorsával.

A szocialista politikus szerint ennek a kapuzárási pániknak a jele volt, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke felmelegítette kihűlő flörtjét a radikálisokkal. Példaként azt említette, amikor az ellenzéki pártelnök arról beszélt, hogy Magyarországon puccs van, és a frakcióvezető emlékeztetett a közvélemény-kutatóknak álcázott ismeretlen telefonálókra is.

A képviselő elmondta: a népszavazás kérdéseiről valódi vitára a kampányban kevésbé kerülhetett sor. Szavai szerint a Fidesznek lehet, hogy nem is a kormánypártokkal van vitája, hanem "a mégis mozog a Föld elvével", mert mindent megállítani akarnak. Lendvai Ildikó szerint az ellenzéki pártnak vitája van saját konzervatív pártcsaládjával, illetve az Európai Unióval is, hiszen ezek az intézmények (a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj) egyaránt léteznek gazdag és szegény országokban.

A szocialista képviselőcsoport vezetője szerint az, hogy a népszavazás kezdeményezőinek nem volt mondandójuk arról, mi lesz a háziorvosokkal, a szakrendelőkkel, a felsőoktatással, olyan, mint "egy cserbenhagyásos gázoló magatartása". A Fidesz feltette a kérdéseket, várja az eredményt, és utána az özönvíz - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását