2024. május 2. - Zsigmond

Tomcat és a robbanóanyagok

Közveszélyokozás előkészülete miatt őrizetbe vett a rendőrség három embert Budapesten, a XXI. kerületben kedden este, mert egy lakásban robbanószer előállításához szükséges vegyi anyagokat találtak - közölte a rendőrség.
2007. május 10. csütörtök 07:49 - Hírextra
A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy névtelen bejelentés érkezett a rendőrségre: egy magát megnevezni nem kívánó személy elmondta, hogy a XXI. kerületben, a Nap utca egyik panelházának liftjében vele együtt utazó férfi telefonon azt közölte, "Jól megcsináltuk, ma este robbantunk." A bejelentő megfigyelte, hogy az ismeretlen férfi melyik lakásba megy be, majd értesítette a rendőrséget.

A házkutatás során előkerült többek között egy csappantyúval szerelt tüzérségi hüvely, egy két méter hosszú, pirotechnikai időzített gyújtózsinór, két zsák vasoxid-kénpor, egy zsák műtrágya, mintegy 25 kilogramm kálium-nitrát, 40 kilogramm kristálycukor, 4 kilogramm ventillált kénpor, 3 kilogramm vasoxid-por, 50 gramm alumíniumpor. A helyszínen egy lábast és olyan mécseseket, poharakat találtak, amelyekbe sárgásbarna színű, ismeretlen összetételű, karamellizált vegyi anyagot töltöttek, és amelyekből kanócok lógtak ki.

A tűzszerész-, vegyész- és fegyverszakértő elsődleges helyszíni vizsgálata szerint a lakásban talált anyagok keveréke elsősorban füstgyertyák, füstbombák házi előállítására alkalmas, illetve azok alkalmazásával olyan intenzíven, magas hőfokon égő elegy hozható létre, amely nehezen oltható, ezért gyújtóhatásra alkalmas.

A szakértői vélemény alapján a keverékek bármikor begyulladhattak, berobbanhattak volna, veszélyeztetve mind a készítőit, mind a lakókörnyezetet, vagyis közveszély okozására alkalmasak.

A lakásban tartott házkutatás során egy utazóbőröndben csontokat is találtak, az orvos szakértő véleménye alapján a talált csontok emberi maradványok: lábszárcsontok és bordacsontok.

A rendőrség a lakásban tartózkodó T. Gergő 21 éves és F. Ágnes 48 éves, sátoraljaújhelyi lakosokat, valamint a lakásból a rendőrök érkezésekor éppen távozó P. Tamás 30 éves budapesti lakost őrizetbe vette, velük szemben közveszélyokozás előkészületének gyanúja miatt indult eljárás.

Az MTI úgy tudja, a P. Tamás monogramot viselő férfi az interneten "Tomcat" néven publikáló Polgár Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását