2024. április 19. - Emma

Tutankhamon szakácskönyve

Tutankhamon szakácskönyve látott napvilágot Nagy-Britanniában, amelynek szerzője az ókori egyiptomiak gasztronómiai örömeivel szeretné megismertetni a ma emberét. A kiadvány az első része a Múltat megfőzve (Cooking the Past) című sorozatnak, amely történ
2008. március 6. csütörtök 09:39 - Hírextra
Tutankhamon szakácskönyvének szerzője a Dorchesteri múzeum kurátora, Jackie Ridley, aki a kiadványban az ókori Egyiptom és a konyhaművészet iránti szenvedélyét élte ki, hogy újrateremtse azokat az étkeket, amelyeket háromezer évvel ezelőtt fogyasztott a Nílus-menti ország népe - olvasható a BBC News hírei között.

"Az ókori egyiptomiak szerettek enni. Minden az ízekről szólt, élvezetből ettek" - magyarázta kiadványával kapcsolatban a szerző.

S noha Tutankhamon korából nem maradtak fenn receptek, a falképeknek köszönhetően tudható, hogy mit ettek az ókorban az egyiptomiak, s milyen alapanyagokból készítették étkeiket.

Az állandó menü kenyérből, zöldségekből, szárnyasból, valamint sörből állt. A tehetősebbek megengedhették maguknak a sertés-, valamint birkahúst, sör helyett pedig bort iszogattak.
Tutankhamon étrendjét az ifjú uralkodó által elejtett vad húsa is színesítette.

"Ezek az étkek ízletesek, ám némileg különböztek napjaink konyhaművészetétől" - mutatott rá Jackie Ridley.

Ismertetése szerint az ókori Egyiptomban igen leterjedt volt a gránátalma, amelyek különleges ízt adott az ételnek, mintegy összhangba hozva az összetevőket.

Az étkek könnyen elkészíthetők mai alapanyagokból is, így a szakácskönyv segítségével bárki megrendezheti a "fáraók lakomáját".

Az ismertetett receptek szerint elkészíthető például a nílusi szárnyas gránátalmával.

Az ételhez mindenekelőtt gránátalmamelasz szükséges, amely napjainkban már nemcsak a Közel-Keleten kapható. Hús gyanánt kacsa, vagy más szárnyas, s nem feltétlenül nílusi eredetű. Szükséges még 20 dekagramm apróra vágott dió, egy fej, szintén felaprított hagyma, valamint egy gerezd fokhagyma áttörve.

A szükséges alapanyagokhoz tartozik egy kis fahéj, egy evőkanál olívaolaj, valamint egy kávéskanál őrölt koriander, 420 milliliter víz és só.

A körethez friss gránátalma, valamint friss koriander szükségeltetik.

A szárnyas-darabokat olajon meg kell pirítani, majd eltávolítani az edényből. Helyére a hagyma, fahéj, fokhagyma és dió kerül, ezeket szintén pár percig pirítanak, majd hozzáadják a melaszt, s az egészet lassú tűzön felforralják.

Visszahelyezik a húst, s először fedő alatt lassú tűzön párolják, majd levéve a fedőt kipirítják.
A körethez felvágják a gránátalmát, a lédús magvakat kiszedik, s friss koriander hozzáadásával elkészítik a köretet. Az ételhez pita illik a legjobban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását