2024. május 22. - Júlia, Rita

Tömeges kutyairtás Indiában

A veszettség elleni harc jegyében megkezdődött a kóborkutya-irtó program, amelynek keretében százezernél is több ebet megmérgeznek Szrinagárban, az indiai Kasmír fővárosában - közölték helyi hatóságok csütörtökön.
2008. március 6. csütörtök 21:37 - Hírextra
Állatjogi szervezetek illegálisnak tartják az akciót, és leállítása érdekében tervezik, hogy bírósághoz fordulnak.

"A kóbor kutyák nagy gondot okoznak, és már az embereket is veszélyeztetik" - nyilatkozott Rijáz Ahmad, a szervezési feladataokat végző tisztviselő a szrinagári közegészségügyi hatóság munkatársa. "A mérget megrendeltük és nagyszabású akciót indítunk."

A veszettség szinte burjánzik Indiában. Az országban több millió kóbor kutya él, szeméttelepek és hentesek környékén gyakran falkákba verődve, és a kóbor bandák gyakran rontanak rá emberekre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Indiában halnak meg a legtöbben - évente nagyjából 35 ezren - veszett állatok miatt.

Állatvédő aktivisták és több közegészségügyi szakértő szerint viszont a terv erősen túlzó. Állításuk szerint a kasmíri nagyvárosban tavaly regisztrált 1341 kutyaharapásból csupán két eset végződött halállal. "Ha a mészárlással megbízott önkormányzati cég nekifog az akciónak, akkor azonnal bepereljük, mert a mérgezés ellentétes az állatokkal való kegyetlenséget tiltó törvénnyel" - mondta a Dzsavaíd Ikbál Sah, a szrinagári Állatkínzás-ellenes Társaság vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását