2024. március 29. - Auguszta

Luxuscikkel írta alá saját esküjét az államfő

Méregdrága aranyból és platinából készült különleges töltőtollal írja alá pénteken a cseh államfői eskü szövegét Václav Klaus, akit február közepén választottak újabb öt évre a Cseh Köztársaság elnökévé.
2008. március 6. csütörtök 11:50 - Hírextra
A több mint egymillió korona (tízmillió forint) értékű töltőtollat a Koh-i-noor Hardtmuth cég ajándékozta Klausnak. A Ceské Budejovice-i cég az első Csehszlovák Köztársaságban az elnöki hivatalban használt írószerszámok kizárólagos szállítója volt, s korábban a bécsi császári udvar is jórészt az ő tollait használta. Az új tollat a cseh államfő csütörtökön személyesen vette át a Hradzsinban.

"Ez személyes ajándék Václav Klausnak, s egyben jelképe a kitűnő minőségű cseh termékeknek" - jelentette ki ebből az alkalomból Petr Hájek elnöki szóvivő.

A Hardtmuth márkanevet viselő különleges töltőtoll 18 karátos aranyból és platinából készült. A tervek szerint a cég összesen tíz ilyen tollat készít majd, kizárólag a cseh köztársasági elnök, illetve elnökök számára.

"Az ihletet ahhoz, hogy egy rendkívüli elnöki töltőtollat gyártsunk, az államfői eskütételkor öt évvel ezelőtt megtörtént esemény adta. Az asztalra kikészített toll ugyanis felmondta a szolgálatot, s így Václav Klaus saját tollával írta alá a fontos dokumentumot" - fejtette ki újságíróknak Vlastislav Bríza, a Koh-i-noor Hardtmuth cég vezérigazgatója.

Elmondta: a különleges töltőtoll kifejlesztése mintegy ötmillió koronába került. Egy-egy töltőtoll értéke pedig meghaladja az egymillió koronát.

A luxusajándék azonnal indulatokat és heves bírálatokat váltott ki a cseh sajtóban. A Mladá Fronta Dnes című legolvasottabb cseh politikai napilap szerint úgy néz ki, hogy a prágai Hradzsinban egy cseh "türkmenbasi" ül, aki élvezi a fényűzést. Türkmenbasinak, azaz a türkmének atyjának neveztette magát Saparmurat Niyazov, az 1966-ban elhunyt pompakedvelő türkmén államfő.

"Nagy kár, hogy Klausnak nem készítették egy gyémántokkal teletűzdelt nyakkendőt is, hogy még jobban érezze magát hivatalba iktatásakor" - jegyezte meg ironikusan az újság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását