2024. április 26. - Ervin

Kanadai filmhét az Örökmozgóban

Kanadai filmhét kezdődik március 25-én a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban - tájékoztatta a programot szervező Magyar Nemzeti Filmarchívum csütörtökön az MTI-t.
2008. március 6. csütörtök 11:46 - Hírextra
Az Örökmozgó Filmmúzeum francia nyelvű kanadai filmek vetítésével kapcsolódik a frankofón országok kulturális sokszínűségét bemutató Frankofónia Ünnepéhez - közölte Fejes Katalin sajtóreferens.

A március végéig tartó filmhéten az érdeklődők láthatják Denys Arcand Barbárok a kapuknál című, 2003-as alkotását, amelyben kórházba kerül az ötvenes évei elején járó Rémy. Londonban élő fia Montrealba repül, hogy segítsen. Az apja életében egykor oly fontos társaságot is összehívja: rokonok, barátok, egykori szeretők gyűlnek össze a betegágy körül.

A programban szerepel Charles Binamé munkája, az Itt van Eldorádó (1995), amely a nyüzsgő, lüktető világvárosban, Montrealban játszódik. A film sok kisiklott életű embert mutat be: a kedves hajléktalan lányt, a szomszédjába szerető nőt, a nemiségével elfoglalt műsorvezetőt, egy fiatal párt és még sok lézengőt, aki éjszakákon át ugyanazokban a bulikban próbálja feloldani a magányát.
Az Örökmozgó műsorra tűzi Émile Gaudreault Mambo italiano című, 2003-as alkotását. A vidám tanmese főhőse, Angelo úgy dönt, feltárja családja előtt ébredő meleg öntudatát, de nem könnyű a dolga, hiszen kispolgári családban él, környezetében a képmutatás uralkodik, a másságot illik eltitkolni. Úgy tűnik, nem tudja elkerülni, hogy őszintesége sokkolja hozzátartozóit.

Catherine Martin rendezése, A városban (2007) négy elmagányosodott ember mindennapjait követi nyomon Montreal hipermodern épületrengetegében.

Patrick Huard A három kis malac című, 2007-ben készült alkotása három fiútestvér életéről szól. Beteg anyjuk ágyánál találkoznak a kórházban, s míg arra várnak, hogy az asszony felébredjen a kómából, mesélni kezdenek egymásnak házasságukról; történeteik középpontjában a hűtlenség, a kalandok, a gyönyörök hajhászása áll.

Robert Favreau Vasárnap Kigaliban című 2006-os munkájának főhőse egy kanadai dokumentumfilmes, aki 1994-ben, miközben az AIDS pusztításáról forgat Afrikában, és növekvő aggodalommal figyeli a tuszik és a hutuk közötti harcot, szerelembe esik egy ruandai pincérnővel. A szenvedélyes és végzetes szerelmi történet hátterében az iszonyatos népirtás bontakozik ki - olvasható Fejes Katalin összegzésében.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint Denis Chouinard Oldozz fel! (2006) című játékfilmje három, különböző életkorú nőt ábrázol, akiket a családi köteléken túl összeköt egy tragikus múltbeli esemény, amely tíz évvel korábban gyökeresen megváltoztatta az életüket. Annie sokévi börtönbüntetés után visszatér családjához, megpróbálja visszaszerezni lányait az anyjától, aki távollétében nevelte a gyerekeket.

A március 5-én kezdődött és 20-ig tartó Frankofónia Ünnepén számos kiállítás, irodalmi program, gasztronómiai bemutató, valamint mozimaraton és számos más érdekes program várja a közönséget. A programsorozathoz az idén Franciaország mellett tíz ország - Belgium, Kanada, Magyarország, Madagaszkár, Marokkó, Románia, Szlovénia, Svájc, Tunézia és Vietnám - diplomáciai képviselete csatlakozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását