2024. május 14. - Bonifác

Jelentés a civilekről

Átfogó jelentés készült a magyarországi civil szféráról Civil Jelentés címmel a Civil Szemle című folyóirat különszámaként, amit csütörtökön mutattak be Budapesten.
2008. március 6. csütörtök 18:57 - Hírextra
Az új kezdeményezés Magyarországon először tesz közzé a civil szféra különböző szegmenseiről átfogó képet és elemzést egységes szemlélettel - hangsúlyozta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, aki a kiadványt lektorálta. Hozzátette: a tanulmánykötet iránt igen nagy a nemzetközi érdeklődés.

Nagy Ádám, a Civil Szemle főszerkesztője elmondta, hogy a civil szférát 11 szegmensben mutatják be az egyes szakterületek legismertebb művelői.

A jelentés külön fejezetekben foglalkozik a szabadidővel, az egészségüggyel, a szociális ügyekkel, a képzéssel és oktatással, a gazdasággal, a kultúrával, a zöld ügyekkel, az ifjúsággal, a hátrányos helyezettel, a jogvédelemmel, valamint a lokálpatriotizmussal, illetve ez ezekhez a területekhez kapcsolódó civil szférával.

Mindegyik elemzésnek van egy múltra, azaz a 2006-2007 évre vonatkozó visszatekintő, valamint egy ajánlás jellegű része, ami a jövőre vonatkozik, s azt taglalja, mit kéne tenni az adott területen - mondta el a főszerkesztő.

Magyarországon mintegy 56 ezer civil szervezet működik amelyek összesen 854 milliárd forintbevételből működtek a 2005-ös adatok szerint - közölte Nizák Péter, a Civil Szemle főszerkesztő-helyettese.

Elmondta, hogy a civil szervezetek közel felének a költségvetése évi 500 ezer forint alatti, a legnagyobb bevételekkel a kormányközeli szervezetek rendelkeznek.

Kérdésre válaszolva a főszerkesztő-helyettes elmondta, hogy a civil szektor eléggé átpolitizálódott, ami elsősorban a forrásokhoz való hozzájutási lehetőségek miatt alakult így.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását