2024. május 3. - Tímea, Irma

Esni fog Pekingben az olimpia alatt?

Nagyjából 10 százalék az esély rá, hogy az olimpia nyitóünnepségén, augusztus 8-án este felhőszakadás lesz Pekingben. A becslés Cseng Kuo-kuangtól (Zheng Guoguang), a kínai központi meteorológiai szolgálat vezetőjétől való.
2008. március 6. csütörtök 17:29 - Hírextra
Szerinte az időjárás jelenti a legnagyobb kihívást az ötkarikás játékok szempontjából, azzal együtt is, hogy hat éve próbálják minél pontosabbá tenni az előrejelzéseket.

Eleve gondot okoz, hogy augusztust az esős időszak jellemzi, s hogy ilyentájt előfordulnak nyári viharok, hőhullámok, villámcsapások, hatalmas zivatarok, amelyek akár a nyitóceremóniát is megzavarhatják.

"Én a legjobban egy augusztus 8-i felhőszakadástól tartok" - mondta az olimpiai szervezőbizottság (BOCOG) egyik alelnöke, Csiang Hsziao-csüt (Jiang Xiaoju).

A természeti csapások elhárítására kidolgozott rendszernek része a 3-5 napos előrejelzés éppúgy, min a szükség esetén bevetendő arzenál: tüzérségi ágyúk, rakéták, repülőgépek, amelyek együttesen alkalmasak, bár nem feltétlenül elégségesek is arra, hogy szétkergessék a főváros felett gyülekező viharfelhőket.

"Mindent megpróbálunk, ami emberileg és technikailag lehetséges, de a tudomány kínálta megoldások is végesek" - lohasztotta le Cseng azok várakozásait, akik a tökéletes időjárás-ellenőrzésben hisznek. A szakember hozzátette, hogy például az esőmegelőző technológiáknál az előkészületi szakaszban járnak, ezzel együtt a teljes körű meteorológiai védelmi rendszer nagyon sokat segíthet a biztonságos előrejelzésben, s alkalmasint a beavatkozásban. Pekingben és a főváros körül hét, komputerekkel is összekapcsolt meteorológiai radart működtetnek majd egyidejűleg az ötkarikás játékok idején, amelyek révén a számítógépes monitorokon hat percenként frissül majd a jelentés: milyen időre kell számítani.

Ugyancsak csütörtöki "előolimpiai" hír szerint már szombattól árulják, igaz, korlátozott mennyiségben az olimpiai fáklya kicsinyített mását. Világszerte összesen 200 ezer darabot dobnak piacra, egy kisebb, 29 centis változatot, illetve egy méretesebbet, amely 72 centiméter magas, és amelynek ára 2900 jüan, átszámítva 410 amerikai dollár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását