2024. április 26. - Ervin

Elhunyt az országgyűlési képviselő

A Kereszténydemokrata Néppárt és a Barankovics István Alapítvány mély fájdalommal tudatja, hogy életének 84. évében elhunyt Kovács K. Zoltán az 1947-es országgyűlés képviselője. A Kereszténydemokrata Néppárt és a Barankovics István Alapítvány mély fájdalo
2008. március 6. csütörtök 13:00 - Hírextra
Kovács K. Zoltán egész életét a magyar haladás szolgálatába állította. Hazánk demokratikus felemelkedésén munkálkodott ifjúkorában, amikor előbb a barna, azután a vörös fasizmus elleni politikai küzdelemből vette ki a részét. Az 1947. évi választáson az országgyűlés legfiatalabb Barankovics-párti képviselője lett.

A vörös rémuralom elől 1949-ben menekülnie kellett. Az emigráció kezdetén Salzburgban Barankovics István titkára volt, akihez mély intellektuális barátság fűzte. Zoltán Károly néven évtizedeken keresztül a Szabad Európa Rádió újságírója, mezőgazdasági kérdések szakértője, a Paraszt Népfőiskola szerkesztője volt.

A demokratikus változások nyomán hazatért Magyarországra. Korával mit sem törődve, a fiatal nemzedékeket is ámulatra késztető erővel dolgozott a KDNP sikerén, a magyar demokrácia erősítésén, idővel a párt hiteles történetének feltárásán a Barankovics Alapítvány megteremtésével, melynek tiszteletbeli elnöke volt. Alázatára jellemző, hogy a háttérben akart maradni, mondván, az első vonalba azok kerüljenek, akik életüket végig Magyarországon töltötték, a hazai viszonyokat alaposabban ismerik. Szorgalma és tudása alázatos szerénységgel párosult, ebben is példát mutatott az utána következő generációknak.

Kovács K. Zoltán emlékét megőrizzük, lelkét Isten irgalmába ajánljuk.

A KDNP és a Barankovics István Alapítvány saját halottjának tekinti.

Kiadó: KDNP frakció
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását