2024. május 3. - Tímea, Irma

Tudományos ülés Mátyás király éve tiszteletére

Sorozatokkal emlékezünk meg a történelem jeles eseményeiről - tájékoztatta Klebelsberg Éva, a Gróf Klebelsberg Kuno Alapítvány elnöke az MTI-t annak kapcsán, hogy szerdán Mátyás király éve I. címmel tudományos ülést rendeztek Budapesten.
2008. március 5. szerda 21:19 - Hírextra

A konferenciát a Gróf Klebelsberg Kuno Alapítvány, a Klebelsberg Történeti Intézet és a Gróf Leiningen von Westerburg Károly Alapítvány az Európai Emlékezetért rendezte.

Mint a történész végzettségű Klebelsberg Éva elmondta, nagybátyja, Klebelsberg Kuno "vesszőparipája" a történelem volt.

"Mint államférfi a történelemből merített tanulságokat, mondván, hogy múlt nélkül nincs jövő, a múlt a tanulságok tárháza, s ezt a politikában, illetve az államvezetésben hasznosítani lehet és kell is" - hangsúlyozta Klebelsberg Éva.

A Gróf Klebelsberg Kuno Alapítvány elnöke megjegyezte, hogy ezért foglalkoznak a történelemmel, "mindig valamilyen aktualitást felcsippentve".

Ismertetése szerint az immár tizenöt éves múltra visszatekintő alapítványa egyebek közt megemlékezett a Német-Római Birodalom szétesésének kétszázadik évfordulójáról: 2006-ban és 2007-ben több rendezvényt szenteltek ennek a témakörnek.

"Ez is fontos volt, mivel az európai történelemnek szerves része volt a magyar, különösen abban az időszakban, amikor Magyarország a mostaninál jelentékenyebb állam volt" - mutatott rá Klebelsberg Éva. Hozzátette: "A pozitívumokat kell felmutatni."

Ismertetése szerint az idei évforduló kapcsán Mátyás király uralkodásának pozitívumait akarják a szervezők "felmutatni az embereknek, tudást és erőt biztosítani a jövő számára".

"Együttműködünk a Magyar Tudományos Akadémia filozófiai és történelemtudományi osztályával. Még egyeztetünk, de az már biztos, hogy szervezünk még egy tudományos ülést Mátyás király tiszteletére" - mondta Klebelsberg Éva, hozzátéve, hogy nem kizárt, hogy az adott történelmi korszaknak még egy további konferenciát is szentelnek.

Klebelsberg Éva külön kiemelte a szervezők között a múlt év decemberében alakult Gróf Leiningen von Westerburg Károly Alapítványt az Európai Emlékezetért.

"Az alapítvány gróf Leiningen von Westerburg Károly nevét kapta. A történelemben igen fontos szereplői voltak azok a személyiségek, akik bár tudták, hogy akár vérpadra is kerülhetnek, mégis vállalták a rájuk osztott szerepet" - hangsúlyozta Klebelsberg Éva.

A konferencián Cservák Csaba alkotmányjogász a Hunyadiak származásáról tartott előadást, Váralljai Csocsán Jenő professzor a Sárkány Lovagrendről beszélt. Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár a Mátyás-kori Magyarország művészetének helyét ismertette a korabeli Európában, Németh Veronika pedig Itália és a Magyar Királyság egymásra hatása a Német-Római Birodalomban címmel tartott előadást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását