2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Árhullám a Tiszán

A márciusban hullott jelentős csapadék hatására árhullám vonul le a Tiszán, a folyó bal partján Nagyhalász, Buj és Gávavencsellő között, illetve a Tiszába torkolló Lónyay-főcsatorna baloldali töltései mentén; Kótaj és Gávavencsellő térségében szerdán első
2008. március 5. szerda 14:18 - Hírextra
A Tiszán egy második árhullám érkezése is várható, amely utoléri az elsőt, így a folyó alsóbb szakaszain várható számottevőbb, elsőfokú készenléti szintnek megfelelő vízállás - mondta Bodnár Gáspár.

Az igazgató tájékoztatása szerint március elseje óta jelentős esőzések voltak a Tisza és mellékfolyóinak vízgyűjtő területén. A határon túl 85, egyes helyeken 150, míg a hazai körzetekben 10-20 milliméter esőt mértek. Hozzátette: szerencse, hogy a hegyvidéken már jelentéktelen a hó mennyisége.

A sok eső a Tisza vízszintjét 6-7 méterrel növelte meg ukrajnai területen, sok helyen a hullámtér a töltésig víz alá került.

A második árhullám miatt a Tiszabecs és Vásárosnamény közötti Tisza-szakaszon is elsőfokú árvízvédelmi készenlét elrendelése várható a gátak mentén, a 300 és 600 centiméter közötti vízmagasság következtében.

A szabolcsi vízügyi igazgatóság szakemberei jelenleg figyelemszolgálatot tartanak a töltéseknél, és szükség esetén zárják a töltések zsilipeit.

A Lónyay-főcsatorna torkolatánál épült árvízkaput már lezárták, hogy a Tiszán vonuló árhullám visszaduzzasztó hatása ne terhelje a csatorna gátjait.

A Szamos is áradt, vízmagassága négy méterrel nőtt, a Krasznán és a Túron viszont csak kisebb emelkedést észleltek a vízügyi szakemberek.

Bodnár Gáspár megemlítette: a Tisza és a Szamos árhullámából a vízhiánnyal küzdő Rétközi tóba és a szamossályi Holt-Szamosba eresztenek vizet, illetve a tiszaszalkai zsilip megnyitásával a Beregben ökológiai célú vízpótlás történik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását