2024. április 18. - Andrea, Ilma

Parlagfű, reszkessél!

A tarlók parlagfű-mentesítését tekinti idei legfontosabb feladatának a "Parlagfűmentes Magyarországért" Tárcaközi Bizottság" - közölte Péterfia Éva, a bizottság elnöke szerdán Debrecenben.
2008. március 5. szerda 14:14 - Hírextra
A tárcaközi bizottság idei programnyitó rendezvényét megelőző sajtótájékoztatón Péterfia Éva elmondta: 500-700 ezer hektár parlagfűvel erősen fertőzött tarló van az országban, amelyen a kultúrnövények betakarítása után, szeptember első felében virágzik a parlagfű.
Mindez 34-38 milliárd forint kárt okoz a mezőgazdaságban évente - tette hozzá.

Számításaik szerint egy négyzetméternyi kukoricásban 10 darab parlagfű jelenléte 29 százalékos termeléskiesést jelent, ugyanez a napraforgó esetében 37 százalék.

Az allergiás megbetegedések miatt 17-20 milliárd forintos állami kiadás jelentkezik a társadalombiztosításban, s ehhez jön még a betegek egyéni kiadása a gyógyszerekért - fűzte hozzá Péterfia Éva, megjegyezve, hogy 2-2,5 millió az allergiás beteg Magyarországon.

A tárcaközi bizottság igyekszik megfelelően koordinálni a küzdelmet a parlagfű ellen, de ebben nem minden esetben partnerek az önkormányzatok - közölte. Elmondta, hogy a mintegy 3500 hazai önkormányzat közreműködésével mindössze 1150 védekezés történt tavaly, miközben a növény- és talajvédelmi szervezetek például Pest megyében ennek háromszorosát teljesítették, Hajdú-Biharban pedig a felét annak, mint amit az összes önkormányzat védekezésre fordított.

A tárcaközi bizottság az elmúlt évek jelentős sikerének nevezte, hogy kezdeményezésükre gyorsabbá váltak a kényszerkaszálások és évről-évre folyamatosan csökken a levegő pollentartalma.

A legnagyobb kudarcnak ítéli ugyanakkor, hogy ellentétben a Velencei- és a Tisza tó térségével, a Balatonnál érdemben nem tudták csökkenteni a parlagfüves területek nagyságát.
A Balatonnál nem sikerült partnernek megnyerni az önkormányzatokat, így ott más módszereket kell alkalmazni - fűzte hozzá a szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását