2024. április 29. - Péter

Nem támogatják a "közrenddel ellentétes filmeket"

A kanadai kormány nem kíván állami támogatást adni jövőben az olyan filmekhez, amelyeket "a közrenddel ellentétesnek" tart. A filmes körök a cenzúra visszatérését látják, előírja, hogy egy mozi- vagy tv-film támogatásához előbb meg kell győződni arról,
2008. március 4. kedd 19:09 - Hírextra
A kanadai kulturális örökség minisztériuma szerint ilyen kizáró ok lehet az erőszak túlzott bemutatása, a gyűlölet-propaganda, vagy a gyermekpornográfia.

Josée Verner miniszter-asszony emlékeztetett arra, hogy a tervezett intézkedés nem új, már az előző kormány bejelentette azt 2003-ban, majd 2006-ban újra előterjesztették, és akkor valamennyi ellenzéki párt támogatta. A tervezetet 2007-ben már elfogadta a kanadai alsóház és csak a szenátus jóváhagyására vár, hogy törvényerőre emelkedjen.

A mértékadó The Globe and Mail című kanadai napilap éppen a múlt héten azt írta, hogy a támogatás- illetve adóhitel-megvonás a "felháborító", vagy a "közrend elleni" filmekre vonatkozik. Azóta a kanadai rendezőktől csak úgy záporoznak a kritikák.

Az egyik legnevesebb alkotó, David Cronenberg szerint az ügy iróniája, hogy éppen azokat a kanadai filmeket fenyegeti a veszély, amelyek a legnagyobb nemzetközi visszhangot kaptak, és amelyeket többnyire marginálisan, kis költségvetéssel készítettek el. Cronenberg tudja, hogy mit beszél, hiszen legismertebb filmjei, a Meztelen ebéd, a Mr. Butterfly, a Pók, vagy az Oscar-jelölt Az erőszak története éppen ebbe a kategóriákba sorolhatók, témáikkal és megvalósításukkal egyaránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását