2024. május 4. - Mónika, Flórián

Lavinaszerű kőomlást örökített meg a Mars-szonda

A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszondának először sikerült folyamatában lefényképeznie sziklaomlást a bolygó északi pólusa környékén - jelentették be a NASA kutató hétfőn.
2008. március 4. kedd 12:37 - Hírextra
A most nyilvánosságra hozott 2400 fotó közül az egyiken legalább négy marsi kőlavina látható, amint éppen zuhan lefelé a finom jég és a por. A felvételt február 19-én készítette a szonda, és Ingrid Daubar Spitale, az Arizonai Egyetem munkatársa véletlenül vette észre közben a földcsuszamlást.
A Mars-szonda nagyfelbontású kamerája ugyanis több kiválasztott helyet figyel a Marson az évszakos változások észlelése érdekében, a különleges felvételek napján pedig a dűnemezőket fotózta volna.
A teljes felbontású képen asztallapnyi részletek is láthatók a 6 km széles, 60 km hosszú területen. A vöröses árnyalatú rétegek vízjégben gazdagok.

A csuszamlás kiváltó okát még nem tudják a kutatók, a területet továbbra is tanulmányozzák, hogy kiderítsék, mikor következhetnek be az ilyen jellegű omlások.

A leomlott anyag vélhetően több jeget és kevesebb port tartalmaz. A következő hónapokban készülő képekből megbecsülhetik a kutatók, hogy a szikla alján keletkezett törmelék mennyi jeget tartalmaz. Ha jégtömbök estek le, azok várhatóan elpárolognak, így a rétegvastagság időbeli változása fontos információkat nyújthat.

A különleges felvételeket a Mars-szonda saját lapján, a http://mars.jpl.nasa.gov/mro címen bárki megtekintheti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását