2024. május 3. - Tímea, Irma

Szuperstúdió épül a külvárosban

Luc Besson francia filmrendező-producer 2010-ben tervezi megnyitni Párizs egyik külvárosában hollywoodi szuperprodukciók gyártására alkalmas komplexumát. A Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő párizsi újságnak mutatta be a francia producer nagys
2008. március 3. hétfő 10:00 - Hírextra

A Cité du cinéma (Mozi városa) nevű stúdiót a Párizstól északra található Saint-Denis városka egykori villamoserőművének épületében alakítja ki Besson. Ott, ahol a Léon, a profi és a Nikita című filmjeinek egyes jeleneit forgatta.

A Szajna partján található, 1933-ban épült több mint 63 ezer négyzetméternyi terület átalakítása jövő nyáron kezdődik, és avatását Besson a 2010-es cannes-i filmfesztivál idejére tervezi. A 130 millió eurós projekt keretében 6,5 hektáron alakítanak ki kilenc, a legmodernebb technikával felszerelt forgatási helyszínt, valamint díszlet- és jelmezkészítő műhelyeket, raktárakat, vágószobákat és minden, filmforgatáshoz szükséges technikai laboratóriumot. De emellett 30 ezer négyzetméteren filmstúdiók számára bérelhető irodák is épülnek kiszolgáló helyiségekkel, étteremmel és parkolóval, miközben az épület kívülről megőrzi múlt századi ipari jellegét.

A Mozi városa várhatóan 50-200 helybelinek ajánl állást, de a tervek szerint naponta ezer embernek lesz alkalmi munkája a stúdióban és Besson - elsősorban a környékbeli külvárosi fiatalok részére - bentlakásos filmes iskola megnyitását is javasolta a kulturális minisztériumnak.

A beruházáshoz "a francia Spielberg" nem kért állami támogatást, de a magánbefektetők nevét egyelőre nem kívánta elárulni. Az épület tetejére már ráfestették Luc Besson holdingjának, az EuropaCorpnak a nevét, amely arra utal, hogy a producer kíván az épületek és a stúdiók tulajdonosa maradni, míg az irodákat átadná más cégeknek üzemeltetetésre.

Annak ellenére, hogy évi több mint kétszáz filmmel Franciaország a legjelentősebb európai filmgyártó, a hatvanas évek óta nem épült olyan stúdiója, mint az angoloknak a Pinewood, a németeknek a Bavaria vagy az Astérix forgatási helyszínéül szolgáló spanyol Alicante. Luc Besson azonban a francia filmipar újjáélesztése mellett elsősorban a legmodernebb kelet-európai stúdiók iránt érdeklődő hollywoodi produkciókat szeretné átcsábítani Párizsba, amelyek évente 4-500 millió dollárt költenek el európai forgatásokra, de amely összegből stúdiók hiányában Franciaországnak eddig egyetlen fillért sem sikerült megszereznie.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását