2022. december 9. - Natália

Magyarország részt vesz a testületben

Magyarország térségismeretének és következetes külpolitikájának köszönhető, hogy meghívást kapott az International Steering Groupba (ISG), a Koszovó demokratikus fejlődését figyelemmel kísérő nemzetközi testületbe, ami február 28-án Bécsben alakult meg -
2008. március 3. hétfő 14:18 - Hírextra

"Magyarország térségismeretének és következetes külpolitikájának köszönhetően, a magyar szakértelem, illetve a balkáni régió stabilitása és fejlődése iránti elkötelezettség elismeréseként kapott meghívást a testületbe" - tartalmazza a közlemény.

"A csoportot a térség fejlődése iránt elkötelezett államok alkotják; munkájában 15 ország - az Egyesült Államok, Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Csehország, Svédország, Törökország, Finnország, Belgium, Dánia, Szlovénia, Svájc és Magyarország -, valamint az Európai Unió Tanácsa, az Európai Bizottság és a NATO képviselői vesznek részt" - olvasható a kommünikében.

A tájékoztatás szerint a csoport tagjainak közös törekvése a délkelet-európai térség békéjének és stabilitásának előmozdítása, a nyugat-balkáni államok közötti, az 1990-es évek konfliktusait meghaladó jószomszédi együttműködés kialakításának és az európai jövőnek a biztosítása.
A dokumentum arra is kitér, hogy az ISG folyamatosan figyelemmel kíséri az Ahtisaari-terv elveinek és elképzeléseinek megvalósítását, a demokrácia és a jogállamiság, illetve a működő piacgazdaság kiépítésének folyamatát, a multietnikus Koszovó megteremtését, s azt ajánlásaival segíti.

Az ISG alakuló ülésén határozott a koszovói nemzetközi polgári jelenlét vezetőjének személyéről: a megbízatást Pieter Feith, az Európai Unió koszovói különleges képviselője kapta.

Az orosz külügyminisztérium a nap folyamán tiltakozott az ISG megalakulása ellen, azt állítva, hogy az megsérti az ENSZ korábbi döntéseit. Ezt megelőzően Szerbia nyújtott be hivatalos tiltakozást a csoport megalakítása ellen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását