2024. április 18. - Andrea, Ilma

Rory Gallagher, az ír csodagitáros egy évtizede ment el

Van akinek sikerült legyőzni a káros szenvedélyeket - például Eric Claptonnak, ám nagyon sokan alulmaradtak velük szemben. Ilyen volt Rory Gallagher, az ír csodagitáros, aki most lenne 60 esztendős, ám több mint egy évtizede halott.
2008. március 1. szombat 12:29 - Hírextra
Zenéről, ízlésről lehet vitatkozni, így nem meglepő, ha sokan vannak, akik se nem Jimi Hendrix-szel, se nem Claptonnal kezdik minden idők legjobb gitárosainak felsorolását, hanem Gallagherrel. A fantasztikus kezű fiú 1948. március 2-án született Ballyshannonban.

Tízéves korától szerepelt közönség előtt, s 11 éves volt, amikor tehetségkutató versenyt nyert, s 13 éves korában alakította első együttesét. Még sehol sem volt a minden idők legjobb bluesrocktriójának kikiáltott Cream együttes, amikor Rory 1965-ben létrehozta a Taste-et. Ő volt az első gitáros, aki e hangszer sokak szerint legjobbikán, Fender Stratocasteren pengetett.

A Taste valóban a rocktörténelem első triója volt, igaz, hogy nem váltak annyira népszerűvé mint a Cream, de túlélték, s ők búcsúztatták 1968. novemberében.

Óriási sikerű koncertjeik sokasága után csak 1969-ben jelent meg első lemezük, s csak öt albumot jegyeztek, mert 1971-ben feloszlott a Taste. Egyik legszenzációsabb fellépésük 1970 augusztusában volt az angliai Wight szigetén - erről nagyszerű lemez készült.
Rory Gallegher egyik leghíresebb dala a Sugar Mama, a Taste együttessel készült és egy nemzedék zenei jelképe.

Az élő megjelenés összességében mindig erősebb oldala volt zenekarnak. Gallagherék 1969-ben a Blind Faith-szel együtt az Egyesült Államokban és Kanadában is tomboló sikert arattak.

Gallagher szólópályáján is koncertzenész maradt. Első szólóturnéiról (Írország, Európa) szenzációs lemezek készültek. Rory neve szóba került a Rolling Stones együttes tagjai között is, amikor 1974-ben Mick Taylor helyére kerestek gitárost.

Amerikában is sikerrel próbálkozott: játszott Muddy Watersszel, Albert Kinggel, de Freddie Kingtől és másoktól is sokat tanult. Koncertjein gyakran elővett akusztikus hangszereket - gitárt, mandolint -, a blues és a rock mellett sokat merített az ír népzenei örökségből.

Sok magyar rocker emlékszik arra az örömkoncertre, amelyet 1985 januárjában adott a régi Budapest Sportcsarnokban.

A kiváló képességű zenész gyakran nézett a pohár fenekére, s mértéktelen alkoholizálás következményeként májátültetést kellett végrehajtani nála, de továbbra sem tudott megálljt parancsolni és 1995. június 14-én meghalt.

Több mint harminc lemeze jelent meg a válogatásokkal együtt. Halála óta több válogatással emlékeztek minden idők egyik legjobb fehér gitárosára. A legutóbbi, játékát rögzítő album 2006-ban jelent meg montreux-i koncertfelvételeivel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását