2024. április 29. - Péter

A 300-ezredik ECDL vizsga

Átadták pénteken a háromszázezredik Európai Számítógép-használói Jogosítványt, közismert rövidítésű nevén az ECDL-vizsgakártyát Budapesten. Az ECDL, felhasználói szintű ismereteket igazoló bizonyítvány, amelyet már 146 országban ismernek el, az Európai Un
2008. március 1. szombat 07:18 - Hírextra
Magyarországon tíz éve, 1998 óta érhető el az ECDL (European Computer Driving Licence - Európán kívüli neve ICDL), 400 akkreditált vizsgaközpontban. Ebből az alkalomból rendeztek ünnepséget Budapesten a Gellért Szállóban.

Alföldi István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság ügyvezető igazgatója, az ECDL programigazgatója és Damien O'Sullivan, az ECDL-Alapítvány igazgatója adta át a 300 000. vizsgakártyát Laky Zsuzsinak, a 2003-as Miss Europe-nak, aki kiemelte, hogy munkája során főként a képszerkesztést tudja hasznosítani.

A rendezvényen Csepeli György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közpolitikai igazgatója Neumann János munkásságát és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tevékenységét méltatta, kiemelve a digitális írástudás fontosságát. Pettkó András országgyűlési képviselő (MDF) az élethosszig tartó tanulás szerepét emelte ki beszédében, hangsúlyozva a számítástechnikai ismeretek bővítésének szükségességét.

"Magyarországon akkor beszélhetünk digitális írástudásbeli esélyegyenlőségről, ha a lakosság legalább 20-30 százaléka képes lesz - alapvető számítógépes ismeretek birtokában - hatékonyan használni az internetet, és legalább 6-8 százaléka használja készségszinten a számítógép irodai alkalmazásait" - mondta Alföldi István.

Az ünnepség látványos részeként a résztvevők lufikat eresztettek az égbe, amelyekre ráírták, hogy mivel járulnának hozzá a informatikai írásbeliség elterjesztéséhez és a digitális esélyegyenlőség megteremtéséhez, például olyant, hogy megtanítom édesanyámat internetezni.

Az informatikai tudás megszerzése a fogyatékkal élőknek is adott. Az érzékszervi fogyatékosok informatikai képzése projekt keretében hetedik éve folyik oktatás Magyarországon, eddig mintegy 120 látás- és 300 hallássérült vett részt a tanfolyamokon.

Nemzetközi kutatások szerint a számítógéppel kapcsolatos problémák megoldására hetente 2 óra 51 percet fordítanak a munkavállalók - a legtöbb időt a munkatársaknak való segítés veszi el, különösen a szövegszerkesztéssel, táblázatkezeléssel, adatbázis-kezeléssel és prezentációk készítésével kapcsolatosan - ez heti átlagban munkavállalónként 38 perc. Informatikai képzéssel csökkenthetőek a veszteségek, az informatikai problémák miatt elvesztegetett munkaidő, javítható a munkavállalók hatékonysága és teljesítménye - állítja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását