2024. április 27. - Zita

Magyar találmány oldja meg a parkolási gondokat

A nagyvárosok parkolási gondjait oldja meg ideiglenesen, vagy véglegesen egy új magyar találmány, a mobil gépesített parkolótorony, amely több nemzetközi találmányi kiállításon nyert díjat.
2008. február 29. péntek 09:34 - Hírextra

Friwaldszky Gyula okleveles gépész- és gazdasági mérnök, valamint felesége Friwaldszky Gyuláné műszaki menedzser találmányának alapgondolatát az adta, hogy rendszeresen közlekedtek autóval és ezáltal gyakran szembesültek parkolási problémákkal.

"A legelterjedtebb gépesített parkolási rendszer a magasraktár elvén működik. Egy speciális rakodógép helyezi a gépkocsikat a tárolótálcával együtt a tárolóállványokra. Hátránya, hogy ha a legbelül tárolt gépkocsihoz kell hozzáférni, előbb el kell szállítani az előtte levőket egy üres tárolóhelyre. Emiatt a kiszolgálás lassú, és a parkolás időtartama alatt többször át kell rendezni a parkolóteret, amely fölösleges idő és energia, és még a gépkocsik sérülésveszélyének kockázatával is jár" - tájékoztatta a távirati irodát Friwaldszky Gyula.

A házaspár más parkolási rendszereket is kipróbált, de egyik sem volt igazán tökéletes, ezért kifejlesztett egy olyan mobil gépesített gépkocsiparkolási rendszert, amely kiküszöböli az eddig ismert gépesített parkolási rendszerek hátrányait és olyan egyedi újdonsággal is rendelkezik, amely nem ismert a világpiacon. A tartóváz nem betonépítmény, hanem egységelemekből össze- és szétszerelhető acélszerkezet, amely akár ideiglenesen is felállítható nagyforgalmú foghíjtelkeken a végleges beépítés megkezdéséig. Utána szétszerelhető és felállítható más helyszínen. Végleges helyére telepítve hegesztett kivitelben is elkészíthető és nemcsak talajszint fölé, hanem alá süllyesztve is telepíthető.

Az átlagosan 10 parkolószinten 120 gépkocsit fogadni tudó parkolótorony egyik előnye, hogy sugaras elrendezést alkalmaztak, így nincs szükség közlekedőutakra és a parkoló kis alapterületet, mindössze 350 négyzetmétert foglal el. Ugyanennyi autót hagyományos parkolóban körülbelül ötezer négyzetméteren lehet elhelyezni. Ráadásul a parkoló mérete változtatható, lehet ennél kisebb, vagy nagyobb is, sőt a föld alatt is kiépíthető.

Ugyancsak a gyors kiszolgálást teszi lehetővé az autókat a szintek között szállító két, egymástól független meghajtással, de azonos aknában működő, számítógép-vezérlésű emelőberendezés. Ha az egyik emelőberendezés karbantartás, vagy más okból kifolyólag nem üzemel, a másik el tudja végezni a parkolást, így megszakításmentes a működés.

A sokrétű felhasználás mellett az is figyelmet érdemel, hogy a parkolás alatt meg sem lehet közelíteni a gépkocsit, ezért megbízhatóbb vagyonvédelmet nyújt, mint az őrzött parkoló.
A feltaláló házaspár úgy véli, befektetői szemmel is figyelmet érdemel a gépesített parkolótorony, mert a próbaszámítások alapján a beruházás megtérülése a parkolási óradíjakból körülbelül öt év. A 30 évre becsült élettartam alatt tehát hatszor hozza vissza a befektetett tőkét, míg a most divatos irodaház-építések 16-18 év alatt térülnek meg.

A feltalálók tavaly a Magyar Feltalálók Egyesületével négy nemzetközi kiállításon vettek részt és négy rangos díjat nyertek. A zágrábi és a tajpeji nemzetközi találmányi kiállításon ezüstérmet nyertek, a Számítógépes Találmányok Világversenyének európai elődöntőjén Nürnbergben pedig a nemzetközi zsűri értékelése alapján a találmány bejutott a döntőbe, amelyet 2008 októberében tartanak Kínában. A Budapesten tavaly megrendezett Magyar-Orosz Innovációs Napok Rendezvény és Találmányi Kiállításán ugyancsak kitüntették a találmányt, amely hazai és nemzetközi iparjogvédelmi oltalom alatt áll.

A feltalálók jelenleg keresik a mecénásokat, szponzorokat, befektetőket, hogy találmányuk a valóságban is kamatoztathassa számos előnyét a parkolásban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását