2024. április 23. - Béla

Hadjárat a műanyag bevásárlószatyrok ellen

Figyelmezette a brit áruházláncokat Gordon Brown kormányfő, hogy ha nem kezdenek el önként pénzt kérni az eddig ingyenesen szétosztott évi 13 milliárd műanyag bevásárlószatyorért, akkor a kormány fogja rákényszeríteni őket erre.
2008. február 29. péntek 21:26 - Hírextra

"Le kell szögeznem, hogy ha a kormány nyomására lesz szükség a változtatáshoz, akkor megtesszük a szükséges lépéseket... véget kell vetni az egyszerhasználatos műanyag szatyrok osztogatásának" - jelentette ki a miniszterelnök a Daily Mail című napilapban.

A műanyag szatyrok hulladéklerakókban végzik, vagy ide-oda fújja őket a szél a természetben, elcsúfítva a tájat és károsítva az élővilágot, s akár évszázadokba telik, mire elbomlanak. Az előállításuk során veszélyes vegyi anyagokra és a globális felmelegedést fokozó fosszilis anyagokra van szükség, ezért is rendkívül károsak a környezetre.

A brit miniszterelnök figyelmeztetése előtt éppen egy nappal jelentette be Anglia egyik legnagyobb áruházlánca, a Marks and Spencer, hogy május 6-tól beszünteti a műanyag bevásárlószatyrok ingyenes osztogatását, és pénzt fog kérni értük, ezzel kívánva elérni, hogy kevesebb legyen a fölösleges hulladék.

Az élelmiszert és ruházatot áruló üzletlánc minden egyes boltjában 5 pennyért (17 forint) adnak majd műanyagszatyrot a vásárlóknak. A vállalat vezetése azt reméli, hogy ezzel az intézkedéssel évente 280 millió műanyagszatyrot spórolhat meg, valamint a szatyrokból származó bevételt egy környezetvédelmi segélyszervezetnek, a Groundworknek adományozhatja.

A vállalat már sikeresen tesztelte ezt a módszert Észak-Írországban és Délnyugat-Angliában, s ezzel 70 százalékkal csökkent a műanyagzacskók felhasználása.

Tavaly a brit miniszterelnök abban egyezett meg a brit szupermarketekkel, hogy csökkentik a műanyag zacskók előállítását, és növelik az újrahasznosítás mértékét annak érdekében, hogy a környezeti kár 25 százalékkal mérséklődjék.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását