2024. május 13. - Szervác, Imola

Építészeti Fesztivál

A Magyar Építőművészek Szövetsége által életre hívott, idén először megrendezésre kerülő Tavaszi Építészeti Fesztivál célja, hogy a kelet és nyugat-európai építészetet és szakembereket közelebb hozza egymáshoz, fórumot nyisson eredményeik kölcsönös megism
2008. február 29. péntek 18:44 - Hírextra
Az eseménysorozaton éppúgy megtalálhatóak lesznek a nemzetközi munkákat bemutató kiállítások és konferenciák, mint a magyar építészet eredményeit megismertetni és elismertetni szánt programok.

Tavaszi Építészeti Fesztivál - Programsorozat március 7. és április 19. között a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) szervezésében

A Magyar Építőművészek Szövetsége által életre hívott, idén először megrendezésre kerülő Tavaszi Építészeti Fesztivál célja, hogy a kelet és nyugat-európai építészetet és szakembereket közelebb hozza egymáshoz, fórumot nyisson eredményeik kölcsönös megismerésére. Az eseménysorozaton éppúgy megtalálhatóak lesznek a nemzetközi munkákat bemutató kiállítások és konferenciák, mint a magyar építészet eredményeit megismertetni és elismertetni szánt programok.

A rendezvénysorozat nyitányaként március 7-én két nemzetközi építészeti kiállítás megnyitóján is részt vehetnek az érdeklődők: az Európai Unió kortárs építészeti elismerése, a Mies van der Rohe Díj utazó kiállítás (VAM Design Centerben), a finn építészetet bemutató kiállítás (Magyar Építőművészek Szövetségének Székházában).

A Ludwig Mies van der Rohe-ról elnevezett díj az Európai Unió kétévente odaítélt kortárs építészeti díja, amely az Unió és a barcelonai székhelyű Mies van der Rohe Alapítvány támogatásával jött létre 1988-ban. A 40 kiválasztott alkotásból készített vándorkiállítás 2006 után idén második alkalommal, ezúttal Frankfurton és Párizson át, a Wienerberger Téglaipari zRt. jóvoltából érkezik Magyarországra és április 19-ig lesz látható a belvárosi kiállító teremben.

A kiállítást az Építőművészek Nemzetközi Szövetségének (International Union of Architects) elnöke, Gaetan Siew és Lluis Hortet, a Mies van der Rohe Alapítvány elnöke nyitja meg.

Együttműködés a Visegrádi Négyek országainak Építőművész Szövetségeivel
A nemzetközi kiállítások megnyitói valódi nemzetközi építészeti találkozóvá válhatnak azáltal, hogy a szervezők a Visegrádi Négyek országainak Építőművész Szövetségének elnökeit is ide várják. A V4 országok Építőművész Szövetségei együttműködése eredményeként 2007 őszén Budapesten, a MÉSZ Székházban is látható volt, a hagyományteremtő céllal életre hívott, az országok Szövetségei által legjobbnak ítélt 10-10 családi ház feldolgozásából készült vándorkiállítás. Már folynak az előkészületek a kezdeményezés idei folytatására, a 10 legjobb magyar családi ház kiválasztására, amelynek egyik fóruma a 3 év szünet után ismét életre hívott Év Háza pályázat lesz.

Építészeti Kongresszus

A Fesztivál jelentős eseményei közé tartozik, a március 8-án, szombaton, a Business Média szervezésében idén 5. alkalommal megrendezésre kerülő Építész Kongresszus, amelynek ezúttal egy rendhagyó helyszín, a Sportmax Sportcsarnok (1112 Budapest Kánai út 2.) ad helyszínt.
Hol van ma térben és időben az építészet helye? Stílusok helyett regionalizmus a megfelelő válasz? A globalitás korában lehetnek helyi válaszok az építészetben?

A felvetett kérdésekről idén négy világhírű építész tart előadást, Teemu Kurkela (JKMM Architects, Helsinki), Daniel Libeskind (Daniel Libeskind Architects, New York), Louis Becker (Henning Larsen Architects, Koppenhága), valamint Tuomo Siitonen (Arkkitehtitoimisto Tuomo Siitonen, Helsinki), és a legilletékesebb magyar szakemberek vitáznak pl. a kormányzati negyed beruházásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását