2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Folytatódik a kínai magyar évad

Hongkong rangos művészeti eseményein és helyszínein is bemutatkozik a magyar kultúra a kínai magyar évad keretében: a délkelet-ázsiai metropoliszban fellép Schiff András, Perényi Miklós és az Állami Népi Együttes, valamint Fehér László képeiből és Stein A
2008. február 28. csütörtök 14:33 - Hírextra

Peking és Sanghaj után harmadik nagy szakaszába lép a kínai magyar évad: csütörtöktől Hongkongban vendégeskedik a magyar kultúra. Az 1997-ben Nagy-Britanniától a Kínai Népköztársasághoz visszacsatolt Hongkong, amely nagyfokú autonómiát élvez a kínai "egy ország, két rendszer" politikának köszönhetően, azért is kiemelkedően fontos a kulturális megjelenés szempontjából, mert a külföldi hatások általában Hongkongon át érik el Kínát, Hongkong az irányadó a művészetekben is - közölte a tárca sajtóosztálya.

A helyi kulturális élet legkiemelkedőbb eseményén, a Hongkongi Művészeti Fesztiválon - a Városháza koncerttermében - február 28-án, csütörtökön ad közös hangversenyt Schiff András és felesége, a japán származású Siokava Juko (Yuuko Shiokawa) hegedűművész, valamint Perényi Miklós csellóművész. Ezt követi március 1-jén Schiff András zongoraművész szólókoncertje. Előadásaikra hónapokkal ezelőtt elkeltek a jegyek - áll a közleményben.

Ugyancsak e fesztivál keretében lép fel március 15-16-án a Magyar Állami Népi Együttes a Magyar Concerto - Hommage á Béla Bartók című műsorával. A nagy érdeklődés miatt a szervezők az eredetileg tervezett két előadás mellé egy harmadikra is felkérték az együttest.

A Hongkongi Művészeti Központ galériájában március 3-án nyílik Fehér László "Festmények 2001-2005" című tárlata, amely két hétig látható.

Fehér László tavaly, Schiff András az idén vehette át a Magyar Kultúra Követe címet Hiller István oktatási és kulturális minisztertől - emlékeztetett a szaktárca.

A Hongkong Egyetem Múzeumában március 17-től látható a Stein Aurél (1885-1943) régész, orientalista írásos hagyatékát bemutató emlékkiállítás a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának válogatásában.

Mint arra az OKM rámutatott, a magyar születésű, majd angol állampolgárrá lett Stein Aurél nevét Kína-szerte ismerik. A tudós-régész Belső-Ázsia eltűnt civilizációit kutatta, így jutott el Kína nyugati, sivatagos területeire is. 1907-ben bukkant rá a dunhuangi Ezer Buddha barlangtemplom óriási kincsére: több tízezer 4-14. századi kép- és írástekercsre. A tekercseknek körülbelül a felét a British Museumba szállíttatta - ezt a tettét a kínaiak ma is gyakran lopásnak minősítik, a tudományos világ azonban úgy tartja, ha a tekercsek nem kerülnek biztonságba, valószínűleg megsemmisültek vagy károsodtak volna.

A május 4-ig látogatható kiállítás azt mutatja be a hongkongi közönségnek, mekkora kitartás és tudományos felkészültség kellett ahhoz a munkához, amit Stein végzett, sokszor embert próbáló körülmények között - áll a közleményben, amely szerint a tárlaton Stein Aurél levelezésének és fényképgyűjteményének másolataiból látható válogatás.

A hongkongi eseményekkel a "Szabadság, szerelem" - Fókuszban a magyar kultúra címet viselő évad tavaly ősszel kezdődött rendezvénysorozata még nem zárul le: áprilisban az ExperiDance együttes lép fel Pekingben és Csingtaóban. Az évad zárórendezvénye 2008 júniusában lesz Sencsenben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását