2024. április 27. - Zita

Évet zárt a Miskolci Szmfonikus Zenekar

Az idei évadban 67 koncertet adott a Miskolci Szimfonikus Zenekar: ötvenötöt Miskolcon, hatot Budapesten, illetve vidéki városokban, és ugyanennyit külföldön. Előadásaikra összesen mintegy 35 ezer hallgató volt kíváncsi - mondta Szabó Péter igazgató az eg
2008. június 27. péntek 19:12 - Hírextra

A zenekar vezetője arról is beszámolt, hogy a bérletes előadásokon kívül számos egyedi műsor színesítette az évadot: volt egyebek mellett a klasszikus zenét és a jazzt ötvöző "klazz" koncert, két gyermekkoncert és orgonaavató, a karmesterkurzust is hangverseny zárta, de nem maradt el a hagyományos karácsonyi, újévi, húsvéti és promenád koncert sem. Az együttes emellett 21 ifjúsági hangversenyt tartott középiskolások részére.

"Nagy sikert aratott a zenekar a fővárosban a Szimfonikus Körképen, Gershwin-estjével pedig több vidéki városban is fellépett, valamint vendégszerepelt Hollandiában és Svájcban" - hangsúlyozta Szabó Péter.

Hozzátette: hangversenyeiken a hazai és nemzetközi komolyzenei élet kiválóságai vendégszerepeltek, a zenekarral fellépett többek között Perényi Miklós gordonkaművész, Mocsári Károly zongoraművész, Pavel Sporcl világhírű hegedűvirtuóz, vezényelte a zenekart Kobajasi Ken-Icsiro, Medveczky Ádám, Vető Tamás és Kovács János.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a következő évadban a 45 éves zenekar ismét változatos programmal várja közönségét. Mint mondta, az új évad sztárvendége Piotr Anderszewski lesz, akit napjaink egyik legjelentősebb zongoristájaként tart számon a nemzetközi zenei világ. 

A hagyományokhoz hűen három bérletsorozat - a Filharmónia-Raiffeisen Szezonbérlet, a Népszerű Zenei Esték Bérlet és a Mesterbérlet- közül választhatnak az érdeklődők. Vezényelni fogja az együttest Kocsis Zoltán, Mika Eichenholz, Marco Balderi és Antal Mátyás, és olyan szólisták fogadták el a zenekar és a Filharmónia Kht. felkérését, mint Szabadi Vilmos és Baráti Kristóf hegedűművész, Jandó Jenő és Balog József zongoraművész, Varga Zoltán kürtművész és az operaház vezető énekesei. A koncertek nagy részét Kovács László, a zenekar művészeti vezetője vezényli majd.

A Haydn-év tiszteletére a Mesterbérlet minden koncertjén elhangzik egy-egy mű a nagy zeneszerzőtől, felcsendül például a monumentális Teremtés. A népszerű műveken kívül - Dvorák: IX. "Új világ" szimfónia, Bach: I. Brandenburgi concerto, Vivaldi: Négy évszak, Ravel: Bolero - olyan zenei különlegességet is hallhat a közönség, mint Copland Rodeója, Sosztakovics egy koncerten elhangzó két zongoraversenye, vagy az orosz est. Felejthetetlen élményt ígér Puccini Tosca című operájának koncertszerű előadása is - vélekedett Szabó Péter.

A zenekar idén felújította egyik régi hagyományát, a társulat titkos szavazáson megválasztotta az évad zenészét: a 2007/2008-as évadban a kitüntető címet Ferencz Enikő kürtművész kapta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását