2020. október 27. - Szabina

50 film versenyez

A Dialektus fesztiválon az idén 17 európai országból 50 film versenyez négy kategóriában az Aranyszarvas-díjért, a mustrának március 4-től a budapesti Vörösmarty mozi és a DocuArt Kocsiszín ad otthont - tájékoztatta a szervező Palantír Film Vizuális Antro
2008. február 28. csütörtök 12:14 - Hírextra

A március 9-ig tartó filmes rendezvényt 2005 nyara óta készült európai filmek számára hirdették meg, az idén 34 országból 255 nevezés érkezett, melyből 171 külföldi, míg 74 magyar produkció - közölte Komlósi Orsolya, a Dialaketus egyik főszervezője.

Ismertetése szerint az alkotások emberi történetek (legjobb európai dokumentumfilm), sűrű leírás (legjobb európai antropológiai film), magyar valóság (legjobb magyar dokumentumfilm), valamint diákmunka (legjobb európai diákfilm) kategóriákban indulnak a mustrán.

Komlósi Orsolya beszámolt arról, hogy az emberi történetek kategóriában 15 alkotás méretteti meg magát, egyebek mellett Kékesi Attila A forradalom arca – Egy pesti lány nyomában című 2006-os filmje, az olasz Debora Scaperrotta 2007-ben készített Otthonom című alkotása, a görög Dimitris Gerardis 2007-es rendezése, a Vörös világ, a lengyel Marek Pawlowski A szökés (2007) című munkája, valamint a holland Andre Schreuders Ogyessza szívéből című 2007-es dokumentumfilmje.
Sűrű leírás kategóriában 14 film közül többek között az angol Sepp Brudermann rendezése, az 5 és fél tető (2006), a francia Richard Martin-Jordan Az Isten amerikai című 2007-es produkciója, a belga Nicolas Rincon filmje, az Akik a sötétben várnak a svájci Villi Hermann Greina (2006) című munkája, továbbá az olasz Paolo Pisanelli 2006-os alkotása, A tarantella sziszegése indul az Aranyszarvas-díjért.

Magyar valóság kategóriában 12 film versenyez, egyebek mellett Nordin Eszter 7 év című 2006-os alkotása, Mohi Sándor 2007-ben készített Angyalvárók című munkája, Szalay Péter Drogzarándok című 2005-ös rendezése, Kriza Bori 2007-es filmje, a Dübörög a nemzeti rock, valamint Vági Barbara és Talán Csaba közös produkciója, az Elboronálva (2006).

Diákmunka kategóriában kilenc fiatal filmes alkotása száll versenybe, többek között Imre Balázs rendezése, A legkisebb sziget (2005), Zágoni Bálint Benedek doktor csodakútja című 2007-es filmje, a brazil Benjamin Hemer Camelo - Utcai árusok Rio de Janeiróban című alkotása (2007), valamint az osztrák Bernhard Hetzenauer Mind álmodunk című 2007-es munkája.

Komlósi Orsolya tájékoztatása szerint az Aranyszarvas-díjat neves filmrendezőkből, producerekből és vizuális antropológusokból álló nemzetközi zsűri ítéli oda a legjobbaknak. A pénzjutalommal is járó elismerést március 8-án adják át a DocuArt Kocsiszínben.

Megemlítette azt is, hogy a Dialektus programját a dokumentumfilmes parádé mellett koncertek, fotókiállítások, alkotói találkozók, konferenciák, műhely-beszélgetések színesítik.

A főszervező felidézte, hogy Európa legkreatívabb és "legérzékenyebb" dokumentumfilmjeinek versenyét 2002-ben alapították azért, hogy megmutassák a világ kulturális sokszínűségét, azt, hogy Európa filmalkotói hogyan látják a valóságot. Az első években magyar néprajzi és antropológiai filmfesztiválként működött, majd 2007-ben hirdettek először európai versenyprogramot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását