2024. április 23. - Béla

Kártérítés Napóleon rombolásáért

I. Napóleon francia császár seregei 1798-ban elsüllyesztették a Velencei Köztársaság dózséinak ünnepi felvonulására szolgáló Bucintoro hajót. Egy olasz civil társaság most újjáépítené, ehhez pedig a francia állam segítségét is kéri.
2008. február 27. szerda 16:00 - Hírextra
Giorgio Paterno, a díszes gálya újjáépítésére létrehozott olasz társaság főtitkára az AFP-nek nyilatkozva azt hangoztatta, hogy nem valamiféle kártérítést kérnek, hiszen testvérországokról van szó. "Ha azonban egy olyan fiatal ember, mint Nicolas Sarkozy, bármilyen módon segíteni akarna nekünk, annak nagyon örülnénk".

A társaság kapcsolatba lépett más országokkal, így Oroszországgal és Horvátországgal is.
A Bucintoro 1727-ben épült, a fényűző hajó évente egyszer - amikor "a város és a tenger nászát" ünnepelték a hajóparádéval - a Velencei Köztársaságot irányító dózsék felvonulására szolgált,.
A hajót a Velencei Köztársaság létét megszüntető napóleoni seregek rombolták le. Újjáépítését március 15-én kezdik meg, mintegy félszáz mecénás támogatásával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását