2024. április 26. - Ervin

Húzzák-halasztják a járatritkítás megvitatását

A támogató és az elutasító, illetve a tartózkodó szavazatok egyezősége miatt nem vette napirendjére a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága szerdán azt a fideszes javaslatot, hogy testületi határozattal állítsák le a BKV paraméterkönyvének, mene
2008. február 27. szerda 13:42 - Hírextra
Wintermantel Zsolt (Fidesz) alelnök az elmúlt napok ellentmondásos kormánypárti nyilatkozataira hivatkozva szorgalmazta a téma tárgyalását. Rámutatott, hogy a szakbizottság érvényes határozatát semmibe véve a BKV anélkül kezdte meg a paraméterkönyv úgynevezett második körös kerületi-civil egyeztetését, hogy az anyagot benyújtotta volna a testületnek.

A fideszes alelnök indítványáról, a téma napirendre vételéről több mint félórás vita zajlott. Gábor József (MSZP) alelnök politikai hangulatkeltésnek, "kavarásnak" nevezte az ellenzéki javaslatot. Szerinte függetlenül a korábbi bizottsági határozattól, előbb le kell folytatni a tervezetről a második körös egyeztetést, s utána tárgyaljon arról a bizottság. Megjegyezte azt is, hogy a paraméterkönyvvel kapcsolatban a döntés joga a főpolgármesteré, a testület csak véleményezheti a tervezetet. Egerfai József (MSZP) visszautasította azt a feltételezést, hogy Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes menekülni akart volna a feladat elől, ezért próbálta átadni az ügyet Dancs Gábor közlekedési tanácsnoknak. Dancs Gábor (SZDSZ) egyébként nem nyilvánított véleményt a vitában, pedig az jórészt annak kapcsán zajlott, hogy hétfőn bejelentette a paraméterkönyv előkészítési munkálatainak a leállítását.

A fideszes alelnök és Riz Levente (Fidesz) is rámutatott, hogy a bizottság tekintélye "lenullázódott" ez ügyben, "feltörölték velük a padlót". A XVII. kerületi polgármesterként is tevékenykedő Riz Levente közölte, hogy az érvényes testületi határozatot figyelmen kívül hagyva a BKV már jelentkezett a kerületeknél a második körös egyeztetésre. Endrédy István (KDNP) szerint a BKV úgy viselkedik, mint a "maci a málnásban". Hangsúlyozta, hogy a bizottságnak a hatáskörébe tartozik az is, hogy rend legyen a "málnásban".

Lakos Imre bizottsági elnök, aki a három szabad demokrata közül egyedül nyilvánított véleményt, leszögezte: a bizottságnak nincs hatásköre arra, hogy megrendszabályozza a BKV-t. Hangsúlyozta, hogy a BKV egyértelműen nem hajtotta végre a városüzemeltetési bizottság érvényes határozatát. Hozzátette, hogy ez ügyben a főpolgármesternek a kötelessége lépni. Az elnök párttársa, Dancs Gábor hétfői bejelentésére utalva közölte: egy tanácsnoknak nincs hatásköre arra, hogy bármelyik cégnél, bármit is leállítson. A jogszabályok szerint egy tanácsnok csak feladatokat kaphat a közgyűléstől, hatáskört nem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását